Ρωσικός πύραυλος Buk έριξε το αεροσκάφος της Malaysian λένε οι ερευνητές

mh17 MH17, ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΜΑΛΑΙΣΙΑ, ΟΛΑΝΔΙΑ, ΠΤΩΣΗ, Ρωσία

Στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος που έριξε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία, προήλθε από τον ρωσικό στρατό, κατέληξαν οι ερευνητές που εξέταζαν την υπόθεση. Σήμερα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιαστούν και επίσημα, με λεπτομέρειες, όλα τα μέχρι στιγμής ευρήματα.

Σύμφωνα με το Ουίλμπερτ Πόλισεν, της ολλανδικής Αστυνομίας, ο πύραυλος προήλθε από την 53η αντιπυραυλική ταξιαρχία του ρωσικού στρατού, με έδρα τη ρωσική πόλη Kursk. Πρόσθεσε ότι η ομάδα των ερευνητών ζήτησε από την ταξιαρχία περισσότερες πληροφορίες, ωστόσο σημείωσε, το αίτημά τους αγνοήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της έρευνας, οι Ολλανδοί ερευνητές παρουσίασαν βίντεο και φωτογραφίες, τα οποία όπως είπαν αποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος χτύπησε το αεροσκάφος. Ακόμη χαρακτήρισαν τα στοιχεία τους «νόμιμα» και «πειστικά», προσθέτοντας ότι μπορούν άνετα να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου.

Παράλληλα όπως ανέφεραν, οι έρευνες πριν από δύο χρόνια εστιάζονταν σε 100 άτομα, τα οποία φαίνεται να είχαν άμεσο ή έμμεσο ρόλο στο δυστύχημα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν τα ονόματά τους. «Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των προσώπων υπό διερεύνηση έχει μειωθεί σε μερικές δεκάδες», συμπλήρωσε. Οι ερευνητές υπογράμμισαν πως παρόλο που η έρευνα βρίσκεται στα τελικά της στάδια, εντούτοις υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.

«Τα τελευταία χρόνια συλλέξαμε πολλά στοιχεία και αποδείξεις, αλλά ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι για να προσάψουμε κατηγορίες», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της έρευνας Φρεντ Ουέστερμπέκε.

Οι ερευνητές, περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία, ανέφεραν πως ο πύραυλος εξερράγη ακριβώς πάνω από το πιλοτήριο, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να σπάσει στον αέρα. Διευκρίνισαν πως χρειάστηκαν περίπου 60 – 90 δευτερόλεπτα για το πιλοτήριο να αποκοπεί από το υπόλοιπο αεροσκάφος. Πρόσθεσαν, ότι τα συμπεράσματά τους προέκυψαν, καθώς βρέθηκαν κομμάτια του πυραύλου κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκε το αεροπορικό δυστύχημα, ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν στο αεροσκάφος «έδειξαν» χτύπημα από το συγκεκριμένο είδος πυραύλου.

Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου του 2014 στην ανατολική Ουκρανία, στοιχίζοντας τη ζωή σε 298 ανθρώπους.

Στην πτήση της Malaysia Airlines βρίσκονταν άνθρωποι από 40 εθνικότητες, ενώ όπως έγινε γνωστό αργότερα, στην πτήση βρίσκονταν δεκάδες επιστήμονες, οι οποίοι μετέβαιναν σε συνέδριο για το AIDS.

Το 2015, το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια, δημοσίευσε τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας για το συμβάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, το αεροπλάνο χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος BUK, ο οποίος εκτοξεύθηκε από ζώνη της ανατολικής Ουκρανίας που τελούσε υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών.

Από την πλευρά της η Ρωσία χαρακτήρισε την έρευνα «μεροληπτική» και «πολιτικά υποκινούμενη». Μάλιστα, οι ρωσικές αρχές είχαν δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από ραντάρ, λέγοντας ότι σε αυτές φαίνεται ο πύραυλος να προέρχεται από την πλευρά της Ουκρανίας και όχι από τη Ρωσία.

Ακόμη, η εταιρεία που κατασκευάζει τους πυραύλους BUK, με ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιείται από τον ρωσικό στρατό, παρουσιάζοντας παράλληλα δική της έρευνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο πύραυλος προήλθε από περιοχή ελεγχόμενη από την ουκρανική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η Ρωσία άσκησε βέτο στον ΟΗΕ, προκειμένου να εμποδίσει τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για το δυστύχημα, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη δίκη θα διεξαχθεί στις Κάτω Χώρες.