Ο κορωνοϊός στην πόρτα της Ευρώπης – Επί ποδός οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο

Σε συναγερμό βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι υγειονομικές Αρχές της Ιταλίας, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο οποίος χτυπά καμπανάκι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το γεγονός έχει προκαλέσει προβληματισμό στο ελληνικό υπουργείο Υγείας, το οποίο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη χθες το απόγευμα. Επί ποδός και οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο.

Στα 132 είχαν ανέλθει τα κρούσματα στην Ιταλία μέχρι χθες το απόγευμα και έχουν πολλαπλασιαστεί σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, με τις Αρχές να έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο δύο ανθρώπων από την ιογενή πνευμονία. Μάλιστα, μόνο στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπως ανακοίνωσε το Μιλάνο, οι θετικοί στον φονικό ιό είναι 89. Όπως ανακοινώθηκε, απαγορεύθηκε η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα, με τις αστυνομικές Αρχές να προειδοποιούν με κυρώσεις τα πρόσωπα που θα παραβιάσουν την απαγόρευση.

Mε απόφαση του περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια, αναβλήθηκαν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι τα τέλη του μηνός. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η διακοπή των εκδηλώσεων του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας. Θα παραμείνουν κλειστά, επίσης, τα σχολεία, τα μουσεία, τα κέντρα διασκέδασης και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, όπως και το δικαστήριο του Μιλάνου.

Την παγκόσμια ανησυχία εντείνει περαιτέρω η παραδοχή της Ιαπωνίας ότι 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα στην Ιαπωνία λόγω του κορωνοϊού, εγκατέλειψαν το πλοίο χωρίς να περάσουν από τους ιατρικούς ελέγχους. Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας επέτρεψαν αυτήν την εβδομάδα σε 970 άτομα να αποβιβασθούν από το πλοίο έπειτα από τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν. Όμως, μεταξύ των ανθρώπων που αποβιβάσθηκαν, δύο Αυστραλοί και μία Ισραηλινή βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή τους στις χώρες τους.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περί τους 100 επιβάτες που βρέθηκαν σε στενή επαφή με τους επιβάτες που έχουν προσβληθεί στο Diamond Princess άρχισαν από χθες να αποβιβάζονται και να τίθενται σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, μέλη του πληρώματος του Diamond Princess, θα τεθούν στη συνέχεια σε καραντίνα 14 ημερών. Στο μεταξύ, αρνητικό ήταν το τεστ που διενεργήθηκε, χθες, στα κατεχόμενα, σε άτομο για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι είχε προσβληθεί από τον ιό.

Πηγή: philenews