Στις 21 Ιουνίου η Τουρκία αναμένει παράδοση 30 μαχητικών F-35

f35direct pr F-35, S400, ΗΠΑ, Τουρκία

Tην παράδοση τριάντα συνολικά υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 αναμένει στις 21 Ιουνίου η Τουρκία. Αυτό μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης την ίδια ώρα που οι κακές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έθεταν εν αμφιβόλω την υλοποίηση του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, η παράδοση των αεροσκαφών θα γίνει στη διάρκεια επίσημης τελετής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Νατοϊκού εξοπλιστικού προγράμματος JSF, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Τουρκία και Ολλανδία αναμένεται να αναβαθμίσουν τους στόλους αεροσκαφών τους με 100 συνολικά F-35. Σε πρώτο στάδιο θα παραδοθούν στην κάθε μια από τις χώρες 30 F-35.

Πιλότοι της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα τύχουν εντατικής εκπαίδευσης στην έδρα της εταιρείας Lockheed Martin που παράγει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, πριν τη μεταφορά τους στην Τουρκία. Την ίδια ώρα πηγές που επικαλείται η Χουριέτ αναφέρουν ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες προεργασίες σε αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας για να μπορούν να υποδεχθούν τα νέα αποκτήματα.

Σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία στηρίζεται κυρίως στους στόλους των μαχητικών F-16, κάποιοι εκ των οποίων θα αντικατασταθούν με τα F-35.

“H παράδοση των F-35 θα γίνει σε μια περίοδο όπου αρκετά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση να τερματίσει την προμήθεια των αεροσκαφών ως απάντηση για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400”, αναφέρει η Χουριέτ.

 

Πηγή