Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει Ισραηλινούς κομάντο να διασώζουν ομήρους της Χαμάς

Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής μονάδας Yamam εμφανίζονται να αψηφούν πυρά και εκρήξεις για να βγάλουν σώους τους 3 άνδρες από το κτίριο

Screenshot 7 6 ΧΑΜΑΣ

Κόβει την ανάσα το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας το Ισραήλ, και δείχνει αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής μονάδας Yamam να αψηφούν πυρά και εκρήξεις για να διασώσουν τρεις ομήρους από ένα κτιριακό συγκρότημα της Χαμάς.

Τα συγκλονιστικά πλάνα που καταγράφηκαν από κάμερες στις στολές των Ισραηλινών κομάντο το περασμένο Σάββατο τους δείχνουν αρχικά να περνούν ανάμεσα από δέντρα καθώς πλησιάζουν σε ένα από τα κτίρια όπου κρατούνταν οι όμηροι της Χαμάς Almog Meir Jan, 21 ετών, Andri Kozlov, 27 ετών, και Shlomi Ziv, 41 ετών.

Υπό τους ήχους πυροβολισμών, οι αστυνομικοί της Yamam ανατινάζουν μια πόρτα για να εισέλθουν στο εσωτερικό του πρώτου σπιτιού. Κραυγές και κρότοι ακούγονται γύρω από το κτίριο, για το οποίο το Ισραήλ δήλωσε αργότερα ότι ανήκε στον Γαζαίο δημοσιογράφο Abdallah Aljamal – ο οποίος κρατούσε τους τρεις ομήρους μέσα στο σπίτι της οικογένειάς του.

Αφού μπαίνουν στο σπίτι, οι αστυνομικοί εντοπίζουν τους ομήρους να κάθονται τρομοκρατημένοι στο πάτωμα ενός δωμάτιου, ενώ συνεχίζουν να ακούγονται πυροβολισμοί από το εξωτερικό του σπιτιού. Καθώς οι όμηροι Jan και Kozlov λένε τα ονόματά τους και μιλούν στους κομάντο, μια νέα έκρηξη ακούγεται κοντά στον τοίχο, αιφνιδιάζοντάς τους ξανά.

Οι αστυνομικοί φαίνονται έπειτα τα κατευθύνουν τους άνδρες μακριά από τον τοίχο, με έναν από αυτούς να προσπαθεί να καθησυχάσει τον Kozlov και να τον διαβεβαιώσει ότι θα γυρίσουν πίσω σώοι στο Ισραήλ. Τα επόμενα πλάνα στο βίντεο δείχνουν τους αστυνομικούς να βγάζουν βιαστικά τους ομήρους έξω από το κτίριο, ενώ ακούγονται δυνατοί, ασταμάτητοι πυροβολισμοί.

Η τολμηρή διάσωση του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε από αξιωματικούς της Yamam σε συνεργασία με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet.

Μετά την επιχείρηση, οι IDF δήλωσαν ότι οι τρεις άνδρες κρατούνταν στο σπίτι της οικογένειας του Aljamal. Ο ίδιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής διάσωσης.

Ο Aljamal, ο οποίος εργαζόταν επίσης ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας της Χαμάς, ήταν τακτικός συνεργάτης του Palestine Chronicle, μη κερδοσκοπικού ειδησεογραφικού πρακτορείου με έδρα τις ΗΠΑ.

Αφού η ισραηλινή αστυνομία δημοσίευσε τα πλάνα της διάσωσης, οι IDF δημοσίευσαν ένα δικό τους βίντεο που δείχνει τους διασωθέντες άνδρες να κάθονται ασφαλείς μέσα σε ισραηλινό ελικόπτερο.

Όλοι οι άνδρες επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους μέσα σε νοσοκομείο στο Τελ Αβίβ.

Η ομάδα διάσωσης έσωσε επίσης τη Noa Argamani, την 26χρονη Ισραηλινή το πρόσωπο της οποίας έγινε σύμβολο της φρίκης της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο εβραϊκό κράτος.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε την αποστολή διάσωσης επιτυχημένη, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι υπήρξαν «κάτω από 100» απώλειες, ως αποτέλεσμα της επιδρομής.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς ανέφερε ότι σκοτώθηκαν 274 άτομα, μεταξύ των οποίων και άμαχοι.

Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη για τις απώλειες στην τακτική της Χαμάς να κρατά ομήρους και να αποθηκεύει πυρομαχικά κοντά σε κατοικίες αμάχων.