Το αμερικανικό CNN σκέφτεται να ανακαλέσει την άδεια του CNN Türk

«Έχει καθυστερήσει πολύ το CNN να ανακαλέσει την άδεια του CNN Türk και το περιεχόμενο μίσους του»

89d68aefbd04b658b4d82069999c07c9 2 CNN, άδεια, Τουρκία

Το CNN θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια του Τούρκου συνεργάτη του, CNN Türk, λόγω λογοκρισίας και περιεχομένου μίσους, δήλωσε στο Newsweek ο πρώην Τούρκος βουλευτής, Αϊκάν Ερντεμίρ, και ο Toby Dershowitz, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος για την Άμυνα της Δημοκρατίας.

Στις 8 Δεκεμβρίου, το CNN ανακοίνωσε ότι θα έστελνε μια ομάδα στην Τουρκία για να επανεξετάσει την πολιτική εκπομπής του Τούρκου κατόχου της άδειας.

«Η άσκηση φιλο-κυβερνητικής πολιτικής του CNN Türk, μαζί με το περιεχόμενο μίσους του, δείχνουν ότι το αδελφό δίκτυο του CNN είναι πλέον μια πλατφόρμα που εμπλέκεται σε θεωρίες συνωμοσίας, αντισημιτικά τροπάρια και ρατσιστική ρητορική», ανέφεραν οι Ερντεμίρ και Dershowitz.

Το CNN Türk ιδρύθηκε το 1999 ως κοινοπραξία μεταξύ του CNN που εδρεύει στην Ατλάντα και του ομίλου Ντογάν, του μεγαλύτερου –τότε- ομίλου ΜΜΕ της Τουρκίας. Το CNN υποσχέθηκε να παράσχει επωνυμία και τεχνογνωσία στο «αδελφό» κανάλι με αντάλλαγμα την παραχώρηση άδειας στο CNN Türk να μεταδίδει αποκλειστικά στην Τουρκία όλο το πρωτότυπο περιεχόμενο του CNN.

«Το κανάλι έγινε συνώνυμο της αυτολογοκρισίας όταν πρόβαλλε ένα ντοκιμαντέρ για τους πιγκουίνους το 2013 αντί να μεταδίδει τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης Ερντογάν», είπαν οι Ερντεμίρ και Dershowitz.

Το 2018, το CNN Türk και άλλα βασικά μέσα ενημέρωσης από τον όμιλο Ντογάν πωλήθηκαν στον όμιλο Ντεμιρορέν, έναν επιχειρηματία-ένθερμο υποστηρικτή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Από τότε μεταδίδουν ειδήσεις με αντισημιτικό, ρατσιστικό και συνωμοτικό περιεχόμενο.

“Οι Εβραίοι κυβερνούν τον κόσμο. Ελέγχουν το 27% της αμερικανικής οικονομίας”, είπε ένας πρώην Τούρκος πρεσβευτής σε εκπομπή που μεταδόθηκε από το CNN Türk τον Απρίλιο.

Το δίκτυο έχει επίσης στοχεύσει μαύρους ανθρώπους στο Twitter και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ειδήσεων», υποστηρίζουν οι Ερντεμίρ και Dershowitz.

Αντιπροσωπεία του CNN επισκέφτηκε τα γραφεία του CNN Türk το 2019 μετά από καταγγελίες για αμερόληπτη κάλυψη των δημοτικών εκλογών. Έγιναν κάποιες αλλαγές στη διοίκηση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, αλλά όχι στο δημοσιογραφικό προσωπικό που καλύπτει την τουρκική κυβέρνηση, ανέφεραν οι Ερντεμίρ και Dershowitz.

Το 2020, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε μποϊκοτάζ του δικτύου για επανειλημμένη διαστρέβλωση της εικόνας του κόμματος και υπέβαλε καταγγελία στα διεθνή γραφεία του CNN.

Οι Ερντεμίρ και Dershowitz ισχυρίζονται ότι η τελευταία επίσκεψη του CNN στο CNN Türk παρέχει την κατάλληλη ευκαιρία για να αναλάβουν δράση.

«Αυτή η καθυστερημένη κίνηση δίνει στο CNN την ευκαιρία να αποσυνδέσει το σήμα του από ένα από τα κορυφαία μέσα προπαγάνδας του ολοένα και πιο αυταρχικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφεραν. «Έχει καθυστερήσει πολύ το CNN να ανακαλέσει την άδεια του CNN Türk και το περιεχόμενο μίσους του».