Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα πακέτο κατευθυντήριων γραμμών για να βοηθήσει τον τομέα του τουρισμού να αναδυθεί πιο ισχυρός και πιο βιώσιμος από την κρίση της COVID-19.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού “οι κατευθυντήριες γραμμές υπογραμμίζουν την ανάγκη για αποφασιστική δράση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και, καθώς ο οργανισμός ενισχύει την συνεργασία του με την Google, να υποστηριχθεί ένθερμα η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του παγκόσμιου τουρισμού”.
Οι κατευθυντήριες γραμμές ετοιμάστηκαν σε διαβούλευση με την Παγκόσμια Επιτροπή Κρίσης του Τουρισμού και στοχεύουν στην υποστήριξη των κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα για να ανακάμψουν από την άνευ προηγουμένου κρίση, αναφέρεται.
Ανάλογα με το πότε θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις θα σημειώσουν πτώση μεταξύ 60% και 80%.
Αυτό θέτει σε κίνδυνο 100 – 120 εκατ. θέσεις εργασίας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες εξαγωγών μεταξύ $910 δισεκατ. και $1,2 τρισεκατ., προστίθεται.
Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ανέφερε ότι “αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ένα περιεκτικό πακέτο μέτρων σχεδιασμένο να τις βοηθήσει να ανοίξουν τον τουρισμό και πάλι κατά τρόπο ασφαλές, ομαλό και υπεύθυνο”.
“Είναι το προϊόν της ενισχυμένης συνεργασίας που έχει χαρακτηρίσει την απάντηση του τουρισμού σε αυτή την κοινή πρόκληση, χτίζοντας πάνω στην γνώση και τη συμβολή δημόσιων και ιδιωτικών τομέων και από αρκετές υπηρεσίες του ΟΗΕ ως μέρος της ευρύτερης ανταπόκρισης του ΟΗΕ”, προσθέτει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι κατευθυντήριες γραμμές εστιάζουν επτά προτεραιότητες στη βάση των πυλώνων του μετριασμού των οικονομικών επιπτώσεων, της ανάπτυξης πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις συντονισμένες απαντήσεις και της προώθησης της καινοτομίας.
Υπογραμμίζουν την σημασία της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών δια μέσω πρωτοκόλλων ασφαλείας σχεδιασμένων για περιορισμό των κινδύνων σε κάθε βήμα της αλυσίδας της τουριστικής αξίας, αναφέρεται.
Αυτά τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν την εφαρμογή διαδικασιών ελέγχου όπου πρέπει, όπως λήψη θερμοκρασίας, διαγνωστικά τεστ, σωματική απομάκρυνση, καθαρισμούς μεγαλύτερης συχνότητας και παροχή πακέτων υγιεινής για ασφαλές αεροπορικό ταξίδι, υπηρεσίες φιλοξενίας ή ασφαλείς εκδηλώσεις, προστίθεται.