Τουρκία: Ορκίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

cs ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ, Ταγίπ Ερντογάν, ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ορκίστηκε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επανεξελέγη στις 24 Ιουνίου, ξασφαλίζοντας το 52,6% των ψήφων. Με τη σημερινή τελετή, τίθεται σε ισχύ και το νέο συνταγματικό σύστημα που δίνει στον Τούρκο πρόεδρο ενισχυμένες εξουσίες.

«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, όπου δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων να προασπιστεί τις αρχές της κοσμικής Τουρκίας που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και να εκπληρώσει τα καθηήκοντά του με τρόπο “αμερόληπτο”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriye, οι καλεσμένοι ήταν περισσότεροι από 3.000  ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες.

ΤΑΓΙΠ

Kατά την άφιξή του στο τουρκικό κοινοβούλιο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του Εμινέ, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι βουλευτές της συμμαχίας του όπου επικρατεί το κόμμα του, το AKP.

ταγιπ

Μετά την ορκωμοσία, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Θα ακολουθήσει  τελετή στο προεδρικό μέγαρο παρουσία ξένων επισήμων που θα σηματοδοτήσει επίσημα τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.

 

Πηγή: AlphaNews.live