Τραμπ: Απέλυσε τον Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον

s4

Εκτός Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται ο Ρεξ Τίλερσον μετά από μια αιφνιδιαστική κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Νέος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ αναλαμβάνει ο Mike Pompeo, πρώην επικεφαλής της CIA. 

Οπως ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία ευχαρίστησε τον Τιλερσον για τις υπηρεσίες του, νέα επικεφαλής της CIA αναλαμβάνει η Gina Haspel, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που αναλαμβάνει γυναίκα τα ηνία της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. 

Νωρίτερα, η Washington Post επικαλούμενη πηγές του Λευκού Οίκου δημοσίευσε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ότι προτίθεται να τον αντικαταστήσει με τον αρχηγό της CIA Μάικ Πομπέο.

Οι συγκρούσεις

Από τότε που ο Τίλλερσον ανέλαβε τη θέση τον Φεβρουάριο του 2017, έβγαιναν πολλές φορές μικτά μηνύματα από το Λευκό Οίκο και από το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι συγκρούσεις μεταξύ του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών ήρθαν εν μέσω μεγάλων διεθνών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης πυρηνικής αναμέτρησης με τη Βόρεια Κορέα.

Οι εντάσεις μεταξύ του προέδρου και του κορυφαίου διπλωμάτη του έφτασαν στο απόγειο όταν ο Τίλλερσον, 65 ετών, αποστασιοποιήθηκε δημοσίως από την προκλητική αντίδραση του προέδρου στη βία κατά το ρατσιστικό ξέσπασμα στο Charlottesville της Βιρτζίνια το περασμένο καλοκαίρι.

Αλλά υπήρξαν και πολλές άλλες συγκρούσεις.

Το πολιτικό ρήγμα εμφανίστηκε πιο έντονα όταν ο Trump σε ανάρτηση του τον Οκτώβριο  ανέφερε ότι ο Τίλλερσον “χάνει το χρόνο του” να προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τη Βόρεια Κορέα για να τερματίσει τα πυρηνικά και τα πυραυλικά του προγράμματα.

Ο πρόεδρος έγραψε: “Εξοικονόμησε την ενέργειά σου, Rex, θα κάνουμε ό, τι πρέπει να γίνει!”

Τον Οκτώβριο, στο NBC News ανέφερε ότι ο Τίλλερσον ήρθε ήδη κοντά στην παραίτηση του φετινού καλοκαιριού, αλλά κλήθηκε να παραμείνει στη δουλειά μέχρι το τέλος του έτους.

Ποιος είναι ο Μάικ Πομπέο

Ο Μάικ Πομπέο, έχει αποφοιτήσει από το Χάρβαρντ ενώ τάσσεται κατά των αμβλώσεων, του σχεδίου Υγείας ObamaCare, κατά του κλεισίματος του Γκουαντάναμο και κατά της αναγραφής στα προϊόντα ότι έχουν τροποποιηθεί γενετικά.

Από την άλλη στηρίζει σθεναρά τα προγράμματα παρακολούθησης από την NSA και θεωρεί τον Έντουαρντ Σνόουντεν “προδότης του έθνους που θα έπρεπε να εκτελεστεί”.

Είναι πρόεδρος της Sentry International, την οποία η ιστοσελίδα της περιγράφει ως «ενεργειακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου».

Στο παρελθόν έχει δηλώσει για τη Ρωσία:  

«Αποτελεί πολιτική απόφαση η χάραξη των δράσεων απέναντι στην Ρωσία, αλλά είναι αναγκαίο η υπηρεσία να παρέχει σε αυτούς που χαράσσουν πολιτική ακριβείς πληροφορίες και διορατική ανάλυση για τις ρωσικές δραστηριότητες»

 

Πηγή