Βενεζουέλα: Επιμένει το μπλακ άουτ‑ στους δρόμους οι πολίτες

Βενεζουέλα: Επιμένει το μπλακ άουτ‑ στους δρόμους οι πολίτες

Μαδούρο και Γουαϊδό έχουν καλέσει τους οπαδούς τους να βγουν για να διαδηλώσουν σήμερα Σάββατο

Στο χάος έχει βυθιστεί η Βενεζουέλα, καθώς συνεχίζεται η γενική βλάβη στην τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος. Χώροι εργασίες και σχολεία έκλεισαν, πτήσεις ακυρώθηκαν, τα νοσοκομεία—όσα διέθεταν ηλεκτρικές γενήτριες- υπολειτούργησαν, λεηλασίες σημειώθηκαν και οι δρόμοι ερήμωσαν από το βράδυ της Πέμπτης, που έγινε το μπλακ άουτ.

Η βλάβη έπληξε όχι μόνον την πρωτεύουσα Καράκας, αλλά και το σύνολο των 23 κρατιδίων της χώρας, που ετοιμάζονται να περάσουν μία δεύτερη συνεχόμενη νύκτα στο σκοτάδι. Η τροφοδοσία σε ηλεκτρικό είχε αρχίσει να αποκαθίσταται τμηματικά από χθες Παρασκευή (8/3) σε ορισμένα προάστια του Καράκας, όμως στη συνέχεια ξαναδιακόπηκε.

Η τροφοδοσία με νερό, που εξασφαλίζεται με ηλεκτρικές αντλίες, διακόπηκε, ενώ σε ορισμένα σημεία της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις με κατσαρόλες.

Οι δύο αντίπαλοι ηγέτες στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό, έχουν καλέσει τους οπαδούς τους να βγουν για να διαδηλώσουν στους δρόμους της χώρας σήμερα Σάββατο (9/3).

Από την πλευρά του, κι ο Μαδούρο κινητοποίησε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν »κατά του ιμπεριαλισμού», καταγγέλλοντας «τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πάνω στην ενέργεια».

Ο υπουργός Αμύνης Βλαδίμιρ Παδρίνο κατήγγειλε, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV, πως η βλάβη αποτελεί «σκόπιμη επίθεση» εκ μέρους των ΗΠΑ και ανακοίνωσε την «ανάπτυξη» του στρατού—χωρίς να προσθέσει άλλες λεπτομέρειες. Η Βενεζουέλα χθες ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραδώσει στον ΟΗΕ «αποδείξεις» για την ενοχή της Ουάσιγκτον στη βλάβη.

Πηγή