ΒΙΝΤΕΟ: Εκκενώνεται ιταλικό νησί λόγω θανατηφόρων αερίων

Υπάρχουν αναφορές για αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα πολύ πάνω από τις κανονικές τιμές

D8BEA444 4584 4191 8626 EA096DBC312A Θανατηφόρα αέρια, Ιταλία

Άρχισε και συνεχίζεται η εκκένωση των ντόπιων στο ιταλικό νησί Vulcano βόρεια της Σικελίας λόγω ενδεχομένου θανατηφόρων αερίων.

Υπάρχουν αναφορές για αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα πολύ πάνω από τις κανονικές τιμές που λέγεται ότι προέρχονται από το υπέδαφος και προκαλούν προβλήματα υγείας στους ντόπιους και τα κατοικίδια ζώα.Το νησί, που έδωσε το όνομά του στα ηφαίστεια, δεν θα δέχεται τουρίστες για ένα μήνα.

Ποιο είναι το νησί Vulcano

Το Vulcano είναι ηφαιστειογενές νησί του Αρχιπελάγους των Αιολίδων, ευρισκόμενο 14 ναυτικά μίλια βόρεια της Σικελίας. Στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο νησιά, το Βουλκάνο και το Βουλκανέλο, τα οποία ενώνονται με έναν ισθμό που σκεπάζεται από τη θάλασσα όταν έχει τρικυμία.

Η έκτασή του ανέρχεται σε 21 τ.χμ., ο πληθυσμός σε 715 κατοίκους και διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Λίπαρι. Η απόσταση μεταξύ Βουλκάνο και Λίπαρι είναι λίγο μικρότερη από μισό μίλι.

Το νησί ζει κυρίως από τον τουρισμό που συγκεντρώνει χάρη στις ιαματικές πηγές και τα λασπόλουτρα. Παράγει επίσης κρασί ίδιας ποιότητας με το σαντορινιό – τα αμπέλια εισήχθησαν το 19ο αιώνα από το Βρετανό Τζέιμς Στίβενσον, ο οποίος κατείχε το βόρειο κομμάτι του κυρίως νησιού από το 1860, αλλά το εγκατέλειψε μετά την επανενεργοποίηση του ηφαιστείου το 1888.