Βρετανία: Βουλευτές υπογράφουν επιστολή για την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία

Στην περίπτωση που ζητηθεί από τις σουηδικές Αρχές.

assange syllipsi Wikileaks, βουλευτές, Βρετανία, επιστολή, κατηγορίες, ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ

Περισσότεροι από 70 Βρετανοί κοινοβουλευτικοί υπέγραψαν επιστολή, με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση της Βρετανίας να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτραπεί η έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία, αν οι σουηδικές Αρχές υποβάλουν σχετικό αίτημα. Η επιστολή εστάλη στον αρμόδιο υπουργό και δημοσιεύτηκε στο Twitter από τη βουλευτή των Εργατικών Στέλα Κρίζι.

Στην επιστολή τους οι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Σατζίντ Τζαβίντ να θέσει σε προτεραιότητα ένα ενδεχόμενο αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία.

«Σας γράφουμε για να σας ζητήσουμε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να υποστηρίξετε μια ενέργεια που θα εγγυάται ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα καταστεί δυνατό να εκδοθεί στη Σουηδία, στην περίπτωση που η χώρα κάνει αίτημα έκδοσης», γράφουν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων. «Αυτό θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί η έρευνα για μια κατηγορία βιασμού και, αν είναι αρμόζον, να απαγγελθούν κατηγορίες και να γίνει δίκη», προσθέτουν επισημαίνοντας ότι σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας του Ασάνζ.

Επίσης, οι κοινοβουλευτικοί τονίζουν ότι η ενάγουσα θα πρέπει «να δει να της απονέμεται δικαιοσύνη» και επισημαίνουν ότι η κατηγορία του βιασμού «υπόκειται σε χρονικό περιορισμό, με την ισχύ της να εκπνέει τον Αύγουστο του 2020».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη την Πέμπτη το πρωί στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε βρει καταφύγιο πριν από επτά χρόνια για να αποφύγει τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία, μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, τις οποίες αρνείται. Έκτοτε η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο, ελλείψει προόδου της έρευνας μετά την παρέλευση τριών ετών.

Ο 47χρονος Αυστραλός συνελήφθη επίσης σε σχέση με αίτημα έκδοσής του από τις ΗΠΑ, οι οποίες τον θεωρούν απειλή για την ασφάλειά τους και θέλουν να τον οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους και να δικαστεί. Ο Ασάνζ παρουσιάστηκε σε δικαστήριο του Λονδίνου την Πέμπτη το απόγευμα και κρίθηκε ένοχος για φυγοδικία, για την οποία μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους. Η ποινή θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Παράλληλα, το αμερικανικό αίτημα έκδοσής του για κυβερνοπειρατεία θα εξεταστεί στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στις 2 Μαΐου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΜ.