Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που αρχίζει στις 24/01/2022 (RAPEX – Report 04) έχουν κοινοποιηθεί στο Σύστημα 42 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν στις αγορές διαφόρων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο Σύστημα Safety Gate RAPEX.
Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα της ΥΠΚ στη διεύθυνση www.consumer.gov.cy.
Τα 42 προϊόντα κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως:
Εννιά (9) στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.
Δεκατέσσερα (14) στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Δώδεκα (12) στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών.
Τέσσερα (4) στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.
Δύο (2) στην Υπηρεσία Μεταλλείων.
Ένα (1) στο Τμήμα Περιβάλλοντος.
Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται στον πίνακα που φαίνεται εδώ.
Επισημαίνεται ότι τα προϊόντα με αύξοντες αριθμούς 1 μέχρι 7, έχουν αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόντα σοβαρού κινδύνου, ενώ τα προϊόντα 8 και 9 έχουν αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόντα χαμηλότερου κινδύνου.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές που τυχόν διαθέτουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν την Υπηρεσία.
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί επίσης τους καταναλωτές, σε περίπτωση που κατέχουν τα πιο πάνω προϊόντα, να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στον πωλητή, δηλαδή το κατάστημα από το οποίο τα έχουν προμηθευτεί και παράλληλα να την ενημερώσουν σχετικά.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμο του 2021, σε περίπτωση αγοράς μη ασφαλούς προϊόντος, ο καταναλωτής δικαιούται σε αντικατάσταση του προϊόντος, ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο προς τους όρους της σύμβασης πώλησης. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να υπαναχωρήσει, δηλαδή να επιστρέψει το προϊόν στον πωλητή και να λάβει πίσω το πλήρες ποσό που πλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πάνω δικαιώματα ισχύουν για περίοδο 2 ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.
Στην περίπτωση που ο πωλητής αρνείται να ανταποκριθεί στα πιο πάνω δικαιώματα του καταναλωτή, καλείται ο καταναλωτής να υποβάλει γραπτώς το παράπονό του μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (www.consumer.gov.cy).
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για περαιτέρω πληροφορίες ή για υποβολή καταγγελίας οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μέσω της ιστοσελίδας της (www.consumer.gov.cy) ή στα τηλέφωνα:
- Γραμμή Καταναλωτή 1429
- Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22200927 και 22200925
- Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150
- Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804613
- Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας /Αμμοχώστου 24816160
Πανευρωπαϊκή εκστρατεία ελέγχου αντικειμένων για την παρουσία επικίνδυνων χημικών ουσιών
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκινήσει η δέκατη ετήσια εκστρατεία για έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα χημικά προϊόντα (REF-10). H εκστρατεία συντονίζεται από την Επιτροπή FORUM του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA) και αφορά τον έλεγχο διαφόρων χημικών προϊόντων και αντικειμένων για την παρουσία επικίνδυνων και απαγορευμένων χημικών ουσιών σε αυτά. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής θα διεξαχθούν οι αντίστοιχοι έλεγχοι και στην Κυπριακή αγορά.
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Kοινωνικών Ασφαλίσεων, ως αρμόδια Αρχή για τη νομοθεσία αυτή, πληροφορεί τους επηρεαζόμενους βιομήχανους, εισαγωγείς και διανομείς ότι είναι πιθανό να γίνουν σχετικοί έλεγχοι στα υποστατικά τους και αρμόδιοι Επιθεωρητές να προχωρήσουν σε δειγματοληψίες προϊόντων και αντικειμένων για τη διεξαγωγή αναλυτικών ελέγχων. Οι Επιθεωρητές θα ελέγξουν επίσης αν για τα αντικείμενα που εντοπίζεται ότι περιέχουν χημικές ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία, έχουν κοινοποιηθεί οι σχετικές πληροφορίες στην αλυσίδα εφοδιασμού και στους καταναλωτές, για καλύτερη ενημέρωση και προστασία τους.
Παραδείγματα αντικειμένων που θα ελεγχθούν είναι:
- πλαστικά είδη, μαλακά πλαστικά αντικείμενα, είδη γυμναστικής, παιχνίδια και είδη παιδικής φροντίδας για την παρουσία φθαλικών εστέρων, Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) και μικρού και μεσαίου μεγέθους χλωριωμένες παραφίνες (SCCPs και MCCPs),
- ψευδοκοσμήματα και άλλα μεταλλικά είδη που έρχονται σε επαφή με το δέρμα για την παρουσία Νικελίου, Καδμίου και Μολύβδου,
- ρούχα και υφασμάτινα είδη για την παρουσία αζωχρωστικών και καρκινογόνων χημικών ουσιών,
- δερμάτινα είδη για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου, αζωχρωστικών και φουμαρικού διμεθυλίου (DMF),
- τσιμέντο για παρουσία εξασθενούς χρωμίου,
- χαρτί αποδείξεων για παρουσία Δισφαινόλης-Α (ΒΡΑ),
- κόλλες για παρουσία βενζολίου, χλωροφορμίου και τολουολίου κ.ά.
Τα περισσότερα από τα προϊόντα που θα ελεγχθούν αναμένεται να είναι καταναλωτικά προϊόντα. Οι επιθεωρήσεις θα διεξαχθούν ταυτόχρονα από τις αρμόδιες Αρχές σε όλα τα Κράτη Μέλη κατά την διάρκεια του 2022, και η έκθεση με τα αποτελέσματα της εκστρατείας θα δημοσιευθεί στο τέλος του 2023. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ετήσιες πανευρωπαϊκές εκστρατείες και τις εργασίες της επιτροπής FORUM στην ακόλουθη διεύθυνση: https://echa.europa.eu/el/about-us/who-we-are/enforcement-forum/forum-enforcement-projects.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22405609 και 22405608.