Αυτή είναι η πόλη που έχει τα πρωτεία στις συναλλαγές ακινήτων το 2ο τρίμηνο του 2022

Οι πράξεις για εμπορικά ακίνητα ήταν σημαντικά χαμηλότερες

9fc84b4440ccaa3510b5f1ab5edbe6b3

Η Λεμεσός διατήρησε τα πρωτεία όσον αφορά στις συναλλαγές ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με το μερίδιο της πόλης στην αξία των πράξεων παγκύπρια να ανέρχεται στο 46,5%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Συμβουλίου η ανάπτυξη της Λεμεσού ως επιχειρηματικού κέντρου τα τελευταία χρόνια και πιο πρόσφατα ως προορισμού για διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας διατήρησε τη δυναμική στις συναλλαγές ακινήτων ακόμη και μετά τον τερματισμό του επενδυτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, από την ανάλυση των στοιχείων του Κτηματολογίου για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 οι περισσότερες πράξεις αφορούσαν διαμερίσματα, συγκεκριμένα 450 συμβόλαια πώλησης ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ, με ενδεικτική μέση τιμή 280.000 ευρώ .

Όσον αφορά στις κατοικίες, καταγράφηκαν 50 πράξεις συνολικής αξίας 37 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μέση τιμή πώλησης να ανέρχεται σε 770.000 ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλές από αυτές τις κατοικίες ήταν πολυτελείας, πρόσθεσε το Συμβούλιο.

Επιπλέον, αναφέρεται πως οι πράξεις για εμπορικά ακίνητα ήταν σημαντικά χαμηλότερες, ανερχόμενες σε 15 εκατ. ευρώ για γραφεία και καταστήματα.

«Αν και πράξεις που αφορούν εμπορικά κτίρια ενδεχομένως να περιλαμβάνονται σε άλλες κατηγορίες, όπως τα οικόπεδα που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης, εντούτοις, η τάση καταδεικνύει πως για εμπορικές αναπτύξεις το ενδιαφέρον αφορά κυρίως σε ενοικίαση και γι’ αυτό άλλωστε καταγράφεται ανοδική πορεία των ενοικίων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις ανάπτυξης γης θα πρέπει να προσαρμόσουν τους σχεδιασμούς τους ώστε να ανταποκριθούν σ’ αυτήν την αυξημένη ζήτηση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι καταγράφηκαν 120 πράξεις που χαρακτηρίστηκαν ως πωλήσεις γης συνολικής αξίας 127 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι «οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης βρίσκονται σε διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων έργων ώστε να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, η οποία αυτήν την στιγμή ξεπερνά την προσφορά για πολλές κατηγορίες ακινήτων όπως γραφεία και διαμερίσματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ