Άναψε πράσινο για κάμερες – Καταγγελίες από 1η Ιανουαρίου

Το σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 90 σταθερές κάμερες σε 30 τοποθεσίες παγκύπρια, καθώς και 20 κινητές κάμερες

Κάμερες τροχαίας, Καρούσος, καταγγελίες

Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τα προσωπικά δεδομένα σε σχέση με το σύστημα φωτοεπισήμανσης (κάμερες Τροχαίας) και από χθες όσοι καταγράφηκαν θα λάβουν προειδοποίηση και από 1η του έτους εξώδικο. Όσοι δε καταγράφηκαν από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι χθες τα στοιχεία τους θα διαγραφούν.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες καταγράφουν με ικανοποίηση τη μείωση των παραβάσεων από τους οδηγούς από τις κάμερες (σταθερές και κινητές) γεγονός που δείχνει μια σημαντική συμμόρφωση, σε μια χρονιά που φαίνεται ουσιαστικά «χαμένη» για την Τροχαία, αφού ουσιαστικά δεν έχει καταγραφεί σημαντική μείωση θανάτων στους δρόμους. Φέτος μέχρι χθες θρηνούμε 44 νεκρούς στην άσφαλτο σε 43 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι οι νεκροί ήταν 46 και όλο το 2020 ανήλθαν στους 48. Αξιοσημείωτο είναι πως οι 14 από τους 44 νεκρούς, αφορούν μοτοσυκλετιστές και άλλοι έξι πεζοί.

Το θέμα συζητήθηκε χθες κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, του οποίου προέδρευσε ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, με τη συμμετοχή της υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου, στελεχών της Αστυνομίας, του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και άλλων αρμόδιων Υπηρεσιών.

Όπως εξήγησε ο κ. Καρούσος, «το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας και επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές που χάνονται στο οδικό δίκτυο, είναι το σύστημα φωτοεπισήμανσης, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά από τις 25 Οκτωβρίου 2021. Η διάρκεια της πιλοτικής φάσης είναι τρεις μήνες και σε αυτή χρησιμοποιούνται οκτώ κάμερες, τέσσερις κινητές και τέσσερις σε σταθερά σημεία. Το σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 90 σταθερές κάμερες σε 30 τοποθεσίες παγκύπρια, καθώς και 20 κινητές κάμερες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα από τις πρώτες εβδομάδες πιλοτικής λειτουργίας των καμερών είναι ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι οι πολίτες σταδιακά έχουν εξοικειωθεί, αφού οι παραβιάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι, από τις σταθερές κάμερες, στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου καταγράφονταν κατά μέσο όρο 804 καταγγελίες την ημέρα, με τον αριθμό να μειώνεται αργότερα σε 703, ενώ στη συνέχεια μειώθηκαν περισσότερο και έφθασαν τις 423, κατά μέσο όρο. Σημειώθηκε, δηλαδή, μείωση που αγγίζει το 47%. Αξίζει να αναφερθεί ότι παραβιάσεις στα σημεία σταθερών καμερών, όπως συνδυασμός ταχύτητας και παραβίαση κόκκινου φαναριού, έχουν μειωθεί από 4,2 κατά μέσο όρο ημερησίως στο 0,9.

Όσον αφορά τις οδικές συγκρούσεις που εμπλέκονται μοτοσυκλετιστές, ο υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε σε αριθμό δράσεων που δρομολογούνται για μείωσή τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με την έκθεση του προγράμματος Road Safety PIN, για την περίοδο 2018-2020, η Κύπρος κατέγραψε το ψηλότερο ποσοστό νεκρών νεαρών μοτοσυκλετιστών που δεν έφεραν κράνος, το οποίο ανήλθε στο 50%, ενώ ανησυχία προκαλούν και τα στατιστικά για την τριετία 2017-2019, στα οποία προκύπτει ότι από το σύνολο των θανάτων σε οδικές συγκρούσεις, ποσοστό 59% ήταν οδηγοί και επιβάτες μοτοσικλέτας.

Παράλληλα, κατά τον κ. Καρούσο, προωθείται προς εφαρμογή Σχέδιο επιχορήγησης για προστατευτικό εξοπλισμό για μοτοσικλετιστές για την περίοδο 2022-2024, με κονδύλι ύψους 1 εκατ. και 50 χιλιάδων ευρώ (350.000 ευρώ ανά έτος). Ο στόχος είναι να επιχορηγηθούν όλα τα είδη προστατευτικού εξοπλισμού, με προτεραιότητα να δίνεται στην επιχορήγηση αφοράς προστατευτικού εξοπλισμού τύπου γιλέκο-αερόσακος. Το σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ το 1ο εξάμηνο του 2022. Επίσης, ο υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε ότι εντός του 2022, θα εντατικοποιηθούν οι δράσεις που αφορούν και άλλες ευάλωτες ομάδες του οδικού δικτύου όπως οι ποδηλάτες και οι πεζοί. Ήδη αξιολογούνται τα δεδομένα που συλλέγονται και σε συνεννόηση με άλλες υπηρεσίες τροχοδρομούνται σημαντικές αλλαγές. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για συναντήσεις με τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Άμυνας, στην παρουσία και άλλων συναρμόδιων Υπηρεσιών για ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών εργαλείων για τα θέματα της οδικής ασφάλειας. Ο κ. Καρούσος έστειλε και το μήνυμα ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων: «Φέτος, ας φτάσουμε όλοι στον προορισμό μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα με ασφάλεια».

Από πλευράς της, η υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι εξετάστηκαν θέματα όπως η φωτοεπισήμανση, η οποία θα ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία της από την 1η του νέου χρόνου, τον επιτυχημένο θεσμό των πρεσβευτών, ο οποίος θα συνεχίσει, δράσεις που θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες στα αίτια των δυστυχημάτων, αλλά επίσης και τις απαραίτητες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στις νομοθεσίες, προκειμένου εκεί που εντοπίστηκαν κενά να αντιμετωπιστούν. Σημειώνεται ότι για το 2022, Πρέσβεις Οδικής Ασφάλειας ορίστηκαν οι Αλέξης Δημητρίου και Μιχάλης Σοφοκλέους.

Μέτρα για οδηγούς μοτοσυκλετών

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, έχουν ετοιμαστεί και προωθούνται συγκεκριμένες δράσεις και τροποποιήσεις σε νομοθεσίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τροποποιήσεις στον Περί Άδειας Οδήγησης Νόμο 2021 και αφορούν:

– Τη λήξη της μαθητικής άδειας οδήγησης μετά την πάροδο δύο ετών από την έκδοσή της, με στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο οδήγησης μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτας χωρίς την κατοχή κανονικής άδειας.

– Ο κάτοχος μαθητικής άδειας μοτοσυκλέτας θα δύναται να χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο μόνο με τη συνοδεία εκπαιδευτή.

– Οι οδηγοί μοτοσυκλέτας για επαγγελματικούς σκοπούς θα πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιούν συγκεκριμένο προστατευτικό εξοπλισμό.

– Ποινικοποίηση της οδήγησης κατά τη διάρκεια της εργασίας εάν ο οδηγός δεν κατέχει άδεια οδήγησης της κατηγορίας του οχήματος με το οποίο εργάζεται/ οδηγεί.

Επίσης, προωθείται νέα νομοθεσία για τους εκπαιδευτές και τις Σχολές Οδηγών που θα περιλαμβάνει:

– Μεταλυκειακή φοίτηση σε αναγνωρισμένες σχολές για εκπαιδευτές οδηγών.

– Αναβάθμιση μέσων που πρέπει να διαθέτουν οι Σχολές Οδηγών με την εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων μάθησης.

– Διά βίου εκπαίδευση των εκπαιδευτών οδηγών και συνεχής αξιολόγηση.

philenews.com