Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ για Προεδρικές, Κυπριακό και μεταρρυθμίσεις

Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, οι οποίοι μίλησαν για το Κυπριακό, τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και για τις μεταρρυθμίσεις

6476eada56407461851eb5431f2257ad ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Κυπριακό, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, προεδρικές

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, οι οποίοι μίλησαν για το Κυπριακό, τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και για τις μεταρρυθμίσεις.

Αρχικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι οι επόμενες Προεδρικές εκλογές θα κρίνουν την πορεία των κόμματων για τις πράξεις, τις παραλήψεις, τις θέσεις και τις αντιθέσεις που έχουν.

Συμπλήρωσε το 2022 υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση του Κυπριακού κράτους.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι το 95% των νομοσχεδίων ψηφίζονται ομόφωνα στη Βουλή. «Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, δεν θα πετυχαίναμε αυτά που πετύχαμε αν δεν υπήρχε πολιτική συναίνεση».

Σημείωσε ότι η συνεργασία και οι θυσίες των πολιτών και η συνεισφορά των κομμάτων υπήρξε καθοριστική για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούσαν την πανδημία.

Ο κ . Τορναρίτης μίλησε και για τη ψήφιση του προϋπολογισμού τονίζοντας ότι αν συνυπολογίσει κάποιος τα ποσά των διεκδικήσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα καταλήξει σε ποσό δισεκατομμυρίων. «Λαϊκισμός σημαίνει να τάζεις πράγματα στον κόσμο που είναι ανέφικτα».

Επιπλέον, για το Κυπριακό ανέφερε ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα ήταν αρνητικότατη. «Η θέση μας είναι η επιστροφή στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ και λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο».

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφερόμενος στις Προεδρικές εκλογές του 2022 τόνισε ότι το ΑΚΕΛ ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες για να επιλέξει τον υποψήφιο του. «Δεν αποφασίζει ο Γενικός Γραμματέας και υπάρχουν επαφές με άλλα πολιτικά κόμματα για να διαφανεί το ενδεχόμενο συνεργασίας». Επεσήμανε ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Μάρτη.

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι η Κυβέρνηση που πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας γιατί αυτή κυβερνά. «Τα πολιτικά κόμματα έχουν περιθώρια να ασκήσουν πίεση στην Κυβέρνηση για διάφορα ζητήματα», είπε.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις διευκρίνισε ότι το ΑΚΕΛ θα καθοδηγηθεί σύμφωνα με την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι το ΑΚΕΛ θα διαβουλευτεί με όλα τα κόμματα τα πλην του ΕΛΑΜ. «Το ΕΛΑΜ είναι το παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και είναι ενάντια στη δημοκρατική λειτουργία ενός κράτους». Τόνισε ότι το ΕΛΑΜ είναι μισάνθρωπο κόμμα και δεν το κρύβουν ότι είναι αδελφό κόμμα με το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας. «Εμείς δεν θέλουμε τις ψήφους του ΕΛΑΜ».

Επιπλέον ανέφερε ότι συνδέουν αρκετά πράγματα το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. «Υπάρχουν διαφωνίες στο Κυπριακό και είναι αποδεκτό, αλλά μαζί στηρίζουμε νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Συμπλήρωσε ότι αν η Κυβέρνηση άκουγε τις προστάσεις του ΑΚΕΛ, τότε δεν θα είχαν πρόβλημα να στηρίξουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν. «Λαϊκισμός είναι αυτό που κάνει ο ΔΗΣΥ κάθε λίγο».

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ ο ΔΗΣΥ τον στηρίζει. «Ενώ η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι χειρότερη, η διεθνής κοινότητα δεν αντιδρά».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ΕΔΕΚ δεν πραγματοποίησε καμία συνάντηση με άλλα κόμματα για τις Προεδρικές εκλογές. Συμπλήρωσε ότι στην ΕΔΕΚ προέχουν τα εσωκομματικά ζητήματα και ακολούθως θα εισέλθει το κόμμα στο ζήτημα των Προεδρικών εκλογών.

Επεσήμανε ότι το κόμμα είναι έτοιμο να συζητήσει με άλλα κόμματα, χωρίς όμως να βρεθούν προ εκπλήξεως και με προκαθορισμένες αποφάσεις. «Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε οποιαδήποτε συνάντηση».

Ο κ. Σιζόπουλος διευκρίνισε ότι είναι σημαντικό τα κόμματα να εστιάσουν τη προσοχή τους στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την αξιοκρατία.

Όσον αφορά το Κυπριακό ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ είναι το μοναδικό κόμμα του έχει επικρίνει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Διευκρίνισε ότι η Τουρκία από το 1964 ζητούσε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Δείτε όλη τη συζήτηση: