Αποκαλυπτικό: Η Κύπρος ζητά εξαίρεση για μεταναστευτικό

Φρένο στις διαδικασίες μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης μεταναστών/δικαιούχων ασύλου στην Κύπρο, επιχειρεί να βάλει η Λευκωσία, η οποία έχει κυριολεκτικά υπερβεί τα όριά της, δεδομένου του τεράστιου αριθμού αιτήσεων ασύλου, που έχει υπερβεί κατά 600% τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, κατ’ αναλογία πληθυσμού. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, επιχειρεί να βρει απαντήσεις στις ολοένα αυξανόμενες ροές, οι οποίες προκαλούν πέραν των άλλων και τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στις κυπριακές Αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥΠΕΣ ζήτησε διά επιστολής από τις Βρυξέλλες την εξαίρεση της Κύπρου από τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. Η επιστολή Κωνσταντίνου Πετρίδη στάλθηκε στην έδρα της Ε.Ε. στις 9 Φεβρουαρίου, με αποδέκτη τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώπιον του οποίου ο ΥΠΕΣ έθεσε για άλλη μια φορά την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, υπό το φως και στοιχείων που καταδεικνύουν ότι οι αιτούντες άσυλο ανήλθαν σε 7.761 το 2018, σε σύγκριση με 4.582 το 2017, 2.936 το 2016, 2.253 το 2015 και 1.728 το 2014, καταγράφοντας τεράστια αύξηση.

Στην απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος καθιστά σαφές ότι τόσο η διαδικασία επανεγκατάστασης, όσο και η διαδικασία μετεγκατάστασης (πλέον και μετά το 2017), υλοποιούνται σε εθελοντική βάση, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν προκαλεί νομικές υποχρεώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία όπως συνάγεται μπορεί να θέσει εαυτόν εκτός των δύο διαδικασιών, όπως άλλωστε έπραξαν άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος σημειώνει όμως ότι κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να εντείνουν τον ρυθμό των επανεγκαταστάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο Έλληνας Επίτροπος συνεχίζει επίσης την τακτική των αόριστων υποσχέσεων προς τη Λευκωσία (βλέπε άλλη στήλη) για στήριξη από τις Βρυξέλλες, η οποία πάντως μέχρι σήμερα ήταν προκλητικά ανεπαρκής, όπως αβίαστα κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, για εξαίρεση της Κύπρου από τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει:

Επανεγκατάσταση: «Σε σχέση με το καθεστώς επανεγκατάστασης της Ε.Ε, πρόκειται για μια εθελοντική πρακτική. Η δέσμευση 69 θέσεων, που έγινε από τις Αρχές σας ως απάντηση στην εισήγηση της Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2017, δεν δημιουργεί νομική υποχρέωση για την Κύπρο. Ο εθελοντισμός», σημειώνει ο Επίτροπος, «αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής της Ε.Ε. για επανεγκατάσταση». Φροντίζει πάντως να επισημάνει παράλληλα ότι «τούτου λεχθέντος, η ανάγκη επανεγκατάστασης παραμένει υψηλή», προσθέτοντας μάλιστα ότι «πρόσφατα κάλεσα όλα τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τον αριθμό και το ρυθμό των επαναγκαταστάσεων.

Πρέπει», υπογράμμισε ο Έλληνας Επίτροπος, «να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνουμε πλήρως τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε ασφαλή και νόμιμα μονοπάτια προς την Ευρώπη, στηρίζοντας εκείνους που χρειάζονται διεθνή προστασία και είναι οι πλέον ευαίσθητοι». Ο κ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι «αυτός είναι επίσης ο πλέον σίγουρος δρόμος για να αναχαιτίσουμε την παράνομη μετανάστευση, που αποτελεί πρόκληση που συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τον στόχο των 50 χιλιάδων θέσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους», στόχος πάντως που αμφισβητείται έντονα στην Ε.Ε. και χαρακτηρίζεται «ουτοπία».

Μετεγκατάσταση: Ο Επίτροπος αναφέρει πως «σε ό,τι αφορά στη μετεγκατάσταση, τα δύο καθεστώτα μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία έληξαν τον Σεπτέμβριο του 2017. Η υποχρέωση για τα κράτη μέλη, η οποία περιλαμβάνεται στην απόφαση του Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2015, έληξε», προσθέτει ο κ. Αβραμόπουλος. Και πάλι πάντως φροντίζει να επισημάνει ότι «ωστόσο, οι μετεγκαταστάσεις συνεχίζονται σε εθελοντική βάση με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και ότι «η Κομισιόν υποστηρίζει τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση μέσω της διάθεσης κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που στην περίπτωση πάντως της Κύπρου ήταν κυριολεκτικά ψίχουλα, στη βάση των αριθμών αιτούντων ασύλου και με δεδομένη τη συνεχιζόμενη διοχέτευση παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία. Κάτι που οι υπηρεσίες της Κομισιόν αρκούνται στο να καταγράψουν, χωρίς ωστόσο να πράττουν το παραμικρό για να πειθαναγκάσουν την Άγκυρα να αλλάξει ρότα.

Κούφιες υποσχέσεις

Τίτλους υποσχέσεων, κενού ωστόσο περιεχομένου, αντανακλά η επιστολή του αρμοδίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου σε σχέση με τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος.

Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι «γνωρίζω πολύ καλά τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται στην παρούσα φάση η Κύπρος και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Ο κ. Αβραμόπουλος αποφεύγει πάντως να συγκεκριμενοποιήσει τη στήριξη που η Κομισιόν θα παράσχει στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Αρκείται να αναφέρει ότι η Κύπρος μπορεί να βασιστεί στις πολλαπλές πηγές παροχής οικονομικής στήριξης από την Ε.Ε. και στην επιχειρησιακή στήριξη που παρέχεται από ειδικούς τεχνοκράτες για διαχείριση των αυξημένων ροών.

Σημειώνεται ότι ανάλογες αόριστες υποσχέσεις δόθηκαν και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στο «διά ταύτα», όμως, η Κομισιόν παρείχε στην Κύπρο μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια, η οποία είναι προκλητικά ανεπαρκής και δεν συμβαδίζει σε καμιά περίπτωση με τις υποσχέσεις που μοίρασαν τόσο ο Πρόεδρος της Κομισιόν, όσο και ο Έλληνας Επίτροπος, ο οποίος μάλιστα είχε επισκεφθεί και την Κύπρο…

Πηγή: Philenews