Δείτε πώς θα ετοιμάζονται οι αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων

H αξιολόγηση θα αποτελεί μία συνεχή διαδικασία που θα βασίζεται στην επικοινωνία μεταξύ προϊσταμένων-υφιστάμενων.

cache 1500x3000 Analog medium 931389 148621 552020 αξιολογήσεις, ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Αντικίνητρο για τους υπαλλήλους που ξεχωρίζουν και προσφέρουν στον μέγιστο βαθμό ο τρόπος που γίνονται οι αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Συμφώνα με εγκύκλιο του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού αναφορικά με τις ετήσιες εκθέσεις για τις αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων για το έτος 2022 γίνεται αναφορά στο διαχρονικό πρόβλημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους υπαλλήλους που ξεχωρίζουν και προσφέρουν στον μέγιστο βαθμό, ενώ αποτελεί τροχοπέδη στη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ισοπεδωτική αξιολόγηση όπως σημειώνεται στις δημόσιες εκθέσεις της ΕΔΥ δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα κατά την πλήρωση θέσεων προαγωγής. Με βάση τα θεσμοθετημένα στην υφιστάμενη νομοθεσία κριτήρια για την πλήρωση τον εν λόγω θέσεων, δηλαδή την αξία, τα προσόντα και την αρχαιότητα των υποψηφίων, καθώς και την σχετική νομολογία, η ΕΔΥ δεσμεύεται να επιλέξει εκείνους που παρουσιάζονται ως οι καλύτεροι στα κριτήρια αυτά με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιακών τους φακέλων. Δεδομένου ότι οι συνήθως οι υποψήφιοι για προαγωγή έχουν ισοδύναμα προσόντα, η ισοπεδωτική αξιολόγηση στις υπηρεσιακές εκθέσεις εξουδετερώνει το σημαντικό κριτήριο της αξίας και έχει ως αποτέλεσμα η επιλογή προαγωγή να καταλήξει να γίνεται με βάση την αρχαιότητα των υποψηφίων, που αρκετές φορές κρίνεται με βάση την ηλικία τους.

Η αξιολόγηση των υπαλλήλων αποβλέπει κυρίως στη διαπίστωση, της καταλληλότητας των υπαλλήλων όσων τελούν επί δοκιμασία για μονιμοποίηση στην δημόσια υπηρεσία, στην διαπίστωση, εκτίμησης και προσδιορισμό του βαθμού καταλληλότητας των υπαλλήλων για προαγωγή και στην υποβοήθηση ανάπτυξης των ικανοτήτων και της υπηρεσιακής ανέλιξης των υπαλλήλων καθώς και τη εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό 11 για να καταστεί όσο το δυνατό πιο δίκαιη και αντικειμενική η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα πρέπει:

  • Οι εποπτεύοντες τους υπαλλήλους λειτουργεί να σημειώνουν κατά την διάρκεια του έτους τις εξαιρετικές επιδόσεις ικανότητες συμπεριφορές και τα αποτελέσματα της εργασίας των αξιολογούμενων υπαλλήλων καθώς και τις τυχών παραλείψεις/ελλείψεις τους, αναφορικά με τα υφιστάμενα κριτήρια αξιολόγησης.
  • Σε περίπτωση διαπίστωσης παραλείψεων/ελλείψεων, που δίνατε να επηρεάσουν δυσμενώς την αξιολόγηση τους, να εφίσταται η προσοχή των αξιολογούμενων υπαλλήλων σε αυτές, κατά τον χρόνο που παρατηρούνται, ώστε να αντιμετωπίζονται και διορθώνονται έγκαιρα.
  • Να έχουν υπόψη τους ότι ο υπάλληλος δεν έχει μόνο ικανότητες αλλά και ελλείψεις, για αυτό και η έκθεση πρέπει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα με σαφήνεια και αντικειμενικότητα.
  • Οι λειτουργοί να συμπληρώνουν τις υπηρεσιακές εκθέσεις με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και περίσκεψη, παραθέτοντας σχετικά σχόλια αν το θεωρούν σκόπιμο.
  • Τέλος, οι υπάλληλοι που απαρτίζουν τις ομάδες αξιολόγησης προτρέπονται όπως, κατά τη συμπλήρωση των υπηρεσιακών εκθέσεων το πρώτο τρίμηνο τους έτους 2023 για την αξιολόγηση των υπαλλήλων για το έτος 2022, διαβαθμίσουν την αξιολόγηση της απόδοσης των αξιολογούμενων υπαλλήλων, με βάση τα καθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης και τις βαθμίδες αξιολόγησης κριτηρίου με απώτερο στόχο η αξιολόγηση να ανταποκρίνεται στο επίπεδο απόδοσης του κάθε υπαλλήλου.

Προς το σκοπό αυτό, προτρέπονται όπως τηρούν σημειώσεις καταγράφοντας αναφορές για συγκεκριμένες εξαίρετες προσπάθειες/επιδόσεις ή ελλείψεις/παραλείψεις των υπαλλήλων τους για σκοπούς τεκμηρίωσης της αξιολόγησης τους. Επίσης λαμβάνοντας υπόψη ότι η αξιολόγηση αποτελεί συνεχή διαδικασία που βασίζεται στην επικοινωνία μεταξύ προϊσταμένων-υφιστάμενων, οι άμεσα προϊστάμενοι προτρέπονται όπως, κατά την διάρκεια του έτους, διεξάγουν τακτές συναντήσεις με τους υφιστάμενους υπαλλήλους τους στις οποίες να παρέχουν ανατροφοδότηση σε σχέση με την απόδοση.

philenews.com