Δρ. Καραγιάννης: Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς νέα πανδημία σε μια 10ετία

«Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς νέα πανδημία σε μια 10ετία»

6D1520E0 1CFD 42E2 A15B 67AFBF732EB1

Για τη σύσκεψη της Επιδημιολογικής ομάδας με τον Υπουργό Υγείας ώστε να οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης για την διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ “Πρωτοσέλιδο” ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα πανδημία σε βάθος δεκαετίας.

Αυτή τη στιγμή πέσαμε στα 300 κρούσματα COVID19 την ημέρα και αυτό είναι ευοίωνο, όσον αφορά το Φθινόπωρο, ελπίζω και τον χειμώνα, με την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει νέο στέλεχος που θα φέρει τα πάνω κάτω, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε πως συζητήθηκε και στην προηγούμενη συνεδρία το πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών, σημειώνοντας πως υπήρξε εισήγηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας από τα παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η μάσκα δεν είχε εισηγηθεί, ενώ την ίδια ώρα υπήρξε εισήγηση και για διενέργεια τεστ, 48 ώρες πριν την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

«Μετά από αυτό δεν έχει αποφασιστεί τίποτε άλλο, εκτός από το τι θα συζητηθεί σήμερα που θα αφορά κυρίως την επιτήρηση», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ανέφερε πως την προηγούμενη εβδομάδα, το 26% των κρουσμάτων αφορούσαν σε επαναλοιμώξεις.

Κληθείς να απαντήσει πότε πιστεύει ότι θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως δεν υπάρχει απάντηση αυτή τη στιγμή, καθώς ο ιός εξακολουθεί να προκαλεί κρούσματα.

«Ελπίζουμε πως αργά ή γρήγορα αυτό θα συμβεί, αλλά ο ιός δεν πρόκειται να φύγει ποτέ», τόνισε, προσθέτοντας πως ακόμη δεν βρισκόμαστε στην ενδημική φάση.

Όσον αφορά τον σκεπτικισμό που υπήρξε για τα εμβόλια και την αμφισβήτηση της Επιστήμης, ο Δρ. Καραγιάννης σημείωσε πως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έκαναν μεγάλη ζημιά, καθώς κάποιοι επιτήδειοι βρήκαν την ευκαιρία να επηρεάσουν κόσμο.

Στο εάν έγιναν λάθος χειρισμοί σχετικά με το ζήτημα, είπε πως ίσως η πληροφόρηση να μην ήταν η ενδεδειγμένη.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα σε βάθος δεκαετίας να εμφανιστεί νέα πανδημία, απάντησε πως αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς.