Δρ.Πανά: Ενδεχομένως τα άτομα που εμβολιάζονται να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 01 18T134823.727 Coronavirus, ΔΡ ΠΑΝΑ

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας Δρ. Δωροθέα Πάνα, η οποία μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Αρχικά ανέφερε ότι ως επιδημιολογική ομάδα επεσήμαναν από την αρχή της πανδημία ότι η ο καλός εξαερισμός του χώρου παίζει ρόλο στον περιορισμό των μολύνσεων.

Πρόσθεσε ότι είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, καθώς «έχουμε στη πλάτη πολλούς μήνες δυσκολιών και πίεσης. Χαρακτηρίζεται ως μια πανδημία θεσμών και αξίας».
Τόνισε ότι για αυτό προσπάθησαν να καθυστερήσουν τα πολύ αυστηρά μέτρα. «Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε κάποιο φως, καθώς επιφέρουν καρπούς οι προσπάθειες των πολιτών και περιμένουμε την μείωση της θετικότητας των τεστ στην κοινότητα για να πάρουν ανάσα και τα Νοσοκομεία».
Εξήγησε ότι στο τέλος του μήνα θα καθίσουν στο τραπέζι και θα σκεφτούν την στοχευμένη επανεκκίνηση. «Αυτό θα σημαίνει τήρηση των μέτρων και πολύ καλό έλεγχο».

Στη συνέχεια μίλησε για τα Νοσοκομεία, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα φανούν σε δύο με τρεις βδομάδες. «Το πρώτο φως το βλέπουμε και ο κόπος των πολιτών αποφέρει καρπούς».

Διευκρίνισε ότι το Υπουργείο Υγείας κάνει συζητήσεις για το πλάνο επανεκκίνησης. «Το ίδιο είχαμε κάνει και στο πρώτο κύμα της πανδημίας με το γενικό πλαίσιο να είναι το ίδιο με αναγκαίες προσαρμογές».

Μιλώντας για τα σχολεία, ανέφερε ότι είναι ένας χώρος που παρουσιάζει κινητικότητα, ενώ το νέο στέλεχος του κορωνοϊού δημιουργεί προβληματισμούς, καθώς τα παιδιά σε μεγάλο βαθμό είναι ασυμπτωματικά.

Διευκρίνισε ότι η ανίχνευση του ιού σε τρόφιμα δεν σημαίνει ότι είναι ζωντανός ή σε φάση που να μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη. «Μπορεί να υπάρχει σε μια επιφάνεια νεκρωμένος ιός, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι ζωντανός».

Τέλος ανέφερε ότι αυτός που εμβολιάζεται προφυλάσσεται από το να νοσήσει. «Ενδεχομένως τα άτομα που εμβολιάζονται να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άλλον και θα πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα».

Δείτε το βίντεο: