ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: 8 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι στις κάλπες

eklogika kentra2 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, Νέα Αμμοχώστου, Τουρκοκύπριοι Ψηφοφόροι

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που θέλουν μέσο όρο οκτώ χιλιάδες Τουρκοκύπριους (μίνιμουμ 5.000 και μάξιμουμ 10 χιλιάδες) οι οποίοι διαμένουν στα κατεχόμενα να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής, τότε η ψήφος τους αναμένεται ότι θα είναι όντως καθοριστική για το αποτέλεσμα, την εκλογή δηλαδή των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψήφος των Τ/Κ δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Είναι εφικτό

Αναλυτές που γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα στην άλλη πλευρά του νησιού θεωρούν ότι υπάρχει κινητικότητα και είναι εφικτή η μεγάλη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, εάν μάλιστα δοθούν τελικά κάποιες διευκολύνσεις από υποψηφίους και ομάδες υποστήριξής τους για μετάβασή τους στα εκλογικά κέντρα με λεωφορεία. Στο μεταξύ ήδη έχουν κυκλοφορήσει και χάρτες των ειδικών εκλογικών κέντρων για καλύτερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση των Τ/Κ ψηφοφόρων.

Τετραπλάσιοι του 2014

Σαφώς και η κάλπη θα δώσει τις τελικές απαντήσεις, ωστόσο εάν ισχύσουν οι προβλέψεις αυτό σημαίνει πως η συμμετοχή θα είναι τετραπλάσια σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, στις οποίες ψήφισε μόλις το 3,2% των Τ/Κ ψηφοφόρων, ήτοι 1.869 άτομα από 56 χιλιάδες Τ/Κ ψηφοφόρους στον εκλογικό κατάλογο. Τότε οι πληροφορίες έλεγαν ότι άλλοι 400, ένα ποσοστό 20-25%, από εκείνους που πήγαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα δεν μπόρεσαν να το πράξουν καθώς δεν βρίσκονταν στον εκλογικό κατάλογο. Να θυμίσουμε πως οι ευρωεκλογές του 2014 ήταν ιστορικής σημασίας για την Κύπρο δεδομένου ότι οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές συμμετείχαν για πρώτη φορά σε κοινή εκλογική διαδικασία από την ίδρυση της Δημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, η ιστορικότητα του γεγονότος είχε επισκιαστεί από τις έντονες διαμαρτυρίες ότι μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων δεν βρισκόταν στον κατάλογο λόγω του ότι στα αρχεία πληθυσμού δεν υπήρχε η διεύθυνσή τους στα κατεχόμενα.

81 χιλ. Τ/Κ ψηφοφόροι

Αυτή τη φορά ο αριθμός των Τ/Κ εκλογέων ανέρχεται στις 81 χιλιάδες (12,5% του εκλογικού σώματος – σε σύνολο 640 χιλιάδων ψηφοφόρων) και εάν όντως ψηφίσουν οκτώ χιλιάδες, αυτοί θα αποτελούν το 10% των εγγεγραμμένων Τ/Κ στον εκλογικό κατάλογο. Με βάση τη συνολική συμμετοχή στις προηγούμενες ευρωεκλογές (είχαν ψηφίσει το 2014 κάτω από 270 χιλιάδες, ποσοστό 44%), οι 5-8 χιλιάδες Τ/Κ ψηφοφόροι, εάν τελικά ανέλθουν σε αυτό τον αριθμό, θα μπορούσαν να αποτελούν το 2-3% των ψηφισάντων. Στον εκλογικό κατάλογο βρίσκονται και 700-800 Τ/Κ οι οποίοι ζουν στις ελεύθερες περιοχές και οι οποίοι θα ψηφίσουν κανονικά στα εκλογικά κέντρα των περιοχών όπου διαμένουν.

Πού αποδίδεται η αύξηση

Οι εκτιμήσεις για αύξηση της προσέλευσης των Τ/Κ στην κάλπη πηγάζουν αφενός από τις αυξημένες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο, από την αύξηση των Τ/Κ υποψηφίων από πέντε το 2014 σε εννέα, αλλά κυρίως από την προεκλογική εκστρατεία που έγινε στα κατεχόμενα και βεβαίως από τη συμμετοχή του καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, η οποία και έχει στοχοποιηθεί από τον ΔΗΣΥ τις τελευταίες εβδομάδες και έχει προκαλέσει συζήτηση στα κατεχόμενα. Άλλοι έξι υποψήφιοι κατέρχονται με το Κίνημα Γιασεμί και είναι οι Σενέρ Λεβέντ (ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες ευρωεκλογές), Ιμπραχίμ Αζίζ, Οζ Καραχάν, Λεϊλά Κιράλπ, Ζεκί Μπεσίκτεπελι και Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ. Οι Μεχμέτ Μπιριντζί και Καζίμ Χαλίτ κατέρχονται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου. Επίσης μερίδα Τουρκοκυπρίων αντιμετωπίζουν τις εκλογές ως εξαιρετικά σημαντικές, καθώς νιώθουν ότι είναι μια ευκαιρία για να περάσουν τα δικά τους μηνύματα.Νιώθουν πλέον ότι οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές έτσι ώστε να καταφέρουν ενδεχομένως να έχουν φωνή στην Ευρώπη και αυτό αποτελεί ένα ουσιαστικό κίνητρο για τους ίδιους.

Στα οδοφράγματα

Βεβαίως η συμμετοχή θα εξαρτηθεί και από τα «εμπόδια» που θα υπάρχουν στα οδοφράγματα τα οποία θα αποθάρρυναν τους Τ/Κ εκλογείς. Πάντως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα στελεχώσει επαρκώς τα οδοφράγματα ώστε να μην σχηματιστούν ουρές σε περίπτωση που είναι μεγάλη η προσέλευση. Από πλευράς κατεχομένων, ωστόσο, δεν υπήρξε αντίστοιχη ενημέρωση.
Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα προσέρχονται στα 50 εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε 11 περιοχές, θα πρέπει να υπογράφουν ένα έντυπο της Υπηρεσίας Εκλογών το οποίο να βεβαιώνει τη διεύθυνσή τους στα κατεχόμενα. Τα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα βρίσκονται στη Λευκωσία και στη Δερύνεια όπου έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν 44 χιλιάδες Τ/Κ και 15-20 χιλιάδες αντίστοιχα. Δύο νέα εκλογικά κέντρα είναι αυτά της Δερύνειας και της Φλάσου (κοντά στη Λεύκα) λόγω του ανοίγματος των δύο οδοφραγμάτων.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ/Μιράντα Λυσάνδρου