Ευθανασία στην Κύπρο: 60% δηλώνουν υπέρ – Αντιδράσεις κομμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Η νομιμοποίηση τις ευθανασίας βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1d716bcb0330a99d3654ad5ceb99750a

Η νομιμοποίηση τις ευθανασίας βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου.

Τα ευρήματα παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο πρόεδρος της Επιτροπής, δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, τα οποία καταμαρτυρούν ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα, το 59%, δήλωσαν ότι συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με την νομιμοποίηση της ευθανασίας.

Το 79% υποστηρίζει ότι το δικαίωμα αυτό μπορεί να το έχει κάποιος σε περίπτωση ανίατης και βασανιστικής χρόνιας αρρώστιας ή όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και οι επιλογές για ανακούφιση του πόνου.

Επιπλέον, υπάρχει επίσημη ομόφωνη γνώμη  εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου η οποία λέει ναι στην νομιμοποίηση της εκούσιας ευθανασίας υπό αυστηρές προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλίδες, θέση την οποία υποστηρίζει και το Υπουργείο Υγείας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και σοβαρές ενστάσεις. Πρώτα από την εκκλησία με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου τον Γεώργιο Χριστοδούλου να εκφράζει τη διαχρονική θέση της εκκλησίας που υποστηρίζει ότι η ευθανασία θεωρείται αφαίρεση ζωής.

Τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς τους εξέφρασαν και μεγάλα κόμματα, όπως ο Δημοκρατικός Συναγερμός με την βουλεύτρια του κόμματος Ρίτα Σούπερμαν να λέει πως πρέπει να εστιάσουμε στη θεραπεία του ασθενούς, που είναι ο κεντρικός πυρήνας. Θέση την οποία ενστερνίζεται ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Παύλος Μυλωνάς ο οποίος ανέφερε ότι είναι επικίνδυνη γραμμή δολοφονίας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου ξεκαθάρισε πως συζητούν το δικαίωμα επιλογής και όχι το να είναι υποχρεωτικό.
Εξήγησε ότι θα ετοιμαστεί μια πρόταση νόμου σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο αλλά και με την Επιτροπή Νομικών της Βουλής έτσι ώστε να «ακουμπάνε» τις γραμμές και του ποινικού κώδικα.

Παράλληλα, προβληματίζει το θέμα της ευθανασίας σε παιδιά με την πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου να ξεκαθαρίζει πως στο παρόν στάδιο δεν πρόκειται αν νομιμοποιηθεί η ευθανασία να αφορά τα παιδιά.