Ευτυχία Ζαρρή: Η πρώτη ισοβίτισσα της Κύπρου – Πυροβόλησε εν ψυχρώ την αδερφή της με κυνηγετικό

Ένα ειδεχθές έγκλημα… μία οικογενειακή τραγωδία που έμελλε να «γράψει» ιστορία στην Κυπριακή κοινωνία!

sarri eftichia 1

Ένα ειδεχθές έγκλημα… μία οικογενειακή τραγωδία που έμελλε να «γράψει» ιστορία στην Κυπριακή κοινωνία!

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο το πώς μπορεί ένα τέτοιο έγκλημα να αποτελεί σημείο αναφοράς και όμως ναι μεν θεωρείται ιστορικό με την αρνητική έννοια δε. Η 29χρονη τότε Ευτυχία Ζαρρή που δολοφόνησε εν ψυχρώ, με δύο πυροβολισμούς, την μικρότερη της αδερφή έγινε η πρώτη ισοβίτισσα στα χρονικά της Κυπριακής δικαιοσύνης.

Ιστορικό

Δεκαπενταύγουστος 2008

Πρωί 15ης Αυγούστου η Αστυνομία μεταβαίνει σε οικία στον Άγιο Δομέτιο, όπου εντοπίζει πάνω από το πτώμα γυναίκας την 29χρονη δασκάλα Ευτυχία Ζαρρή και δίπλα τη μεγαλύτερη αδελφή της, η οποία εξιστόρησε στους αστυνομικούς τα πάντα. Η 29χρονη δασκάλα πυροβόλησε την 25χρονη αδελφή τους Έλλη.

Οι έρευνες κατέδειξαν ότι ο θάνατος της Έλλης Ζαρρή προήλθε από δύο πυροβολισμούς στο κεφάλι. Στο δωμάτιο της 29χρονης βρέθηκε κυνηγετικό όπλο ΔΟΚΟ, με το οποίο έγινε το φονικό. Λίγες μέρες μετά το φονικό η Ευτυχία ομολογεί τη δολοφονία της αδελφής της Έλλης.

elli zarh 1

Τότε οι «φήμες» έδιναν και έπαιρναν. Αρκετοί οι οποίοι υποστήριζαν πως γνώριζαν (θύτη και θύμα) παρουσίαζαν μια κατάσταση συνεχούς διαμάχης μεταξύ των δύο γυναικών. Όπως είναι λογικό υπήρξαν σενάρια ζήλιας, φθόνου και ότι άλλο συνεπάγεται σε τέτοιες υποθέσεις.

 

Καταδίκη

Η Ευτυχία Ζαρρή τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση για το υπό διερεύνηση αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης. Εν συνεχεία η 29χρονη ομολόγησε ότι η ίδια τράβηξε την φονική σκανδάλη που έστειλε στον τάφο την αδελφή της.

Ο Υπεύθυνος του Γραφείου για τη Βία στην Οικογένεια στο Αρχηγείο Αστυνομίας Κώστας Βέης ανέφερε ότι το 20% των φόνων που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο έχουν σχέση με το οικογενειακό περιβάλλον.

Ο κ. Βέης παρατήρησε ότι η δολοφονία της 25χρονης Ελένης Ζαρρή, με φερόμενο θύτη την 29χρονη αδερφή της, ήταν η πρώτη περίπτωση αδελφοκτονίας που απασχόλησε την Κυπριακή Αστυνομία τα τελευταία χρόνια.

Η καταδίκη της σε ισόβια επικυρώθηκε και από το Εφετείο, το οποίο απέρριψε την εκδοχή ότι είχε μειωμένη ευθύνη λόγω ψυχιατρικών διαταραχών.

Έφεση

Το 2015 η Ευτυχία Ζαρρή κατέθεσε έφεση την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αναφέροντας:

«Το Δικαστήριο απέρριψε και τους 136 λόγους έφεσης που καταχώρησε ο συνήγορος της πρώτης γυναίκας ισοβίτισσας στην Κύπρο κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την οποία ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Μύρωνας Νικολάτος, τα κύρια ζητήματα που εγείρονται με τους 136 λόγους έφεσης είναι ζητήματα αξιοπιστίας των μαρτύρων, ψυχικής υγείας της εφεσείουσας, έλλειψης προμελέτης και δίκαιης δίκης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η αξιολόγηση της μαρτυρίας από το Κακουργιοδικείο δεν είναι καθ` οιονδήποτε τρόπο μεμπτή χωρίς να εντοπίζει οποιοδήποτε στοιχείο που να δείχνει ότι η αξιολόγηση του Κακουργιοδικείου θα πρέπει να ανατραπεί.

Σύμφωνα με την απόφαση, κανένας από τους λόγους έφεσης που αφορούν στην αξιοπιστία των μαρτύρων και την αξιολόγηση της μαρτυρίας από το Κακουργιοδικείο δεν ευσταθεί…

Η έφεση εναντίον της καταδίκης απορρίπτεται. Όσον αφορά την ποινή αυτή είναι καθορισμένη από το Νόμο και επομένως το Κακουργιοδικείο δεν θα μπορούσε να επιβάλει διαφορετική ποινή. Η πρόνοια για την ποινή δεν κρίθηκε ως αντισυνταγματική. Ο φόνος εκ προμελέτης είναι το σοβαρότερο έγκλημα και γι΄αυτό προνοείται δια βίου φυλάκιση».

Πηγή: 24h.com.cy / Στέλλα Μάρκου