Έκθεση Ελεγκτικής για ΚΕΠ: Απέκρυβαν στοιχεία από Υπουργικό και Βουλή

Βρίθει ευρημάτων η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα.

3fddb872bea2dc325dfa30be67641895

Η Έκθεση κάνει λόγο για απόκρυψη στοιχείων από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ μιλά ακόμη και για παραπλάνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τα χαρακτηριστικά των αιτήσεων για πολιτογραφήσεις.

«Επίσης, για κάποια εκ των κριτηρίων που δεν πληρούνταν ήταν ενήμερο και το ΥΣ. Μάλιστα, ειδικά για τα οικονομικά κριτήρια, στην Πρόταση προς το ΥΣ αναφερόταν ότι το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι αυτά πληρούνταν. Από αυτό προκύπτει θέμα και πιθανής παραπλάνησης της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία θα έπρεπε να ενημερώνεται εκ των προτέρων για κάθε πολιτογράφηση», αναφέρει συγκεκριμένα η Έκθεση.

Προστίθεται μάλιστα πως οι περιπτώσεις προβληματικού χειρισμού συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την κατάργηση του ΚΕΠ στις 31.10.2020, κατά την εξέταση των αιτήσεων που παρέμεναν σε εκκρεμότητα και που εξετάστηκαν μέχρι και τις 31.7.2021.

«Συνοψίζοντας από τα υπηρεσιακά σημειώματα που ετοίμαζαν οι αρμόδιοι Λειτουργοί του ΥΠΕΣ: τις περιπτώσεις στις οποίες το ΥΠΕΣ (ορισμένες φορές μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών) απέκρυψε εντελώς από το ΥΣ και την Βουλή των Αντιπροσώπων τις επισημάνσεις των αρμόδιων λειτουργών, καθώς και τις περιπτώσεις στις οποίες το ΥΣ αποφάσισε να εγκρίνει την πολιτογράφηση αιτητών, ενώ είχε ενημερωθεί, έστω και σε γενικές γραμμές, για την απόκλιση από τα καθορισμένα κριτήρια, καταλήγουμε στον πιο κάτω Πίνακα και στο σχετικό γράφημα», σημειώνεται.

sigmalive.com