Έρχεται ο Πομπέο, λίγες μέρες μετά τον Λαβρόφ

Στην Κύπρο σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίσκεψη στην χώρα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Η επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο καθορίστηκε την τελευταία στιγμή και αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ.

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα παραμένει στην χώρα μας για μόλις μερικές ώρες και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 7:30 το βράδυ και στη συνάντηση θα συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάικ Πομπέο είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο η οποία ωστόσο αναβλήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να επιλέγει αυτή την περίοδο εξαιτίας και της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τις συζητήσεις με τον Νίκο Ανασταστάσιαδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη αναμένεται να απασχολήσει η ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή και το Κυπριακό.

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία

Στο μεταξύ με χθεσινές του δηλώσεις ο Μάικ Πομπέο ζήτησε την επίλυση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις NAVTEX και την παρουσία του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο.

Ειδικότερα, ο Πομπέο απευθύνει έκκληση να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή για να λάβουν χώρα οι συνομιλίες.

«Αστακός» η Λευκωσία

Σημειώνεται ότι σήμερα λόγω της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο, θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Μάλιστα θα υπάρξουν κατά διαστήματα αποκοπές δρόμων τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λευκωσίας με το κοινό να καλείτε όπως ακολουθεί τις οδηγίες των επί καθήκοντι αστυνομικών και επιδείξει τη δέουσα υπομονή.

Πηγή: Offsite