Εξώδικα από €50 ώς €16.000 για επιχειρήσεις

restaurants post covid 19

«Πετσόκοψαν» προς τα κάτω τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα διατάγματα περί λοιμοκάθαρσης οι βουλευτές, θεωρώντας υπερβολικά ψηλές τις ποινές που εισηγήθηκε αρχικά η Κυβέρνηση υπό τη σκιά των υποθέσεων του Nava, ενώ αστυνομικοί θα μπορούν άμεσα να βάζουν λουκέτο σε υποστατικά για πέντε μέρες, αντί 15νθήμερο που ήταν η αρχική εισήγηση.

Οι νέες ποινές ισχύουν από χθες αφού ήδη έχουν δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Χθες, τα μέλη της Επιτροπής Νομικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης είχαν συμφωνήσει στις τελικές ποινές, αφού ο Γιώργος Σαββίδης έκανε πίσω από τις αρχικές εισηγήσεις του για πιο αυστηρά πρόστιμα. Βουλευτές αντέταξαν ότι δεν μπορεί ένα καφενείο, ένα περίπτερο ή ένας σύλλογος να μπαίνει στην ίδια μοίρα με ένα νυχτερινό κλαμπ. Οι τέσσερις κατηγορίες επιχειρήσεων γίνονται πέντε, καταργείται η τρίτη παράβαση, ενώ για πρώτη φορά δίνεται εξουσία σε αστυνομικό να κλείνει υποστατικό χωρίς δικαστικό διάταγμα.

Τα νέα εξώδικα που ψήφισε κατά πλειοψηφία χθες η Βουλή διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:

Α. Για επιχειρήσεις ή χώρους όπου διεξάγεται οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με αγαθά ή υπηρεσίες με ωφέλιμο χώρο εξυπηρέτησης πελατών μέχρι 50 τ.μ., σε περίπτωση πρώτης παράβασης €500, δεύτερης παράβασης σε €1.000.

Β. Για επιχειρήσεις ή χώρους όπου διεξάγεται οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με αγαθά ή υπηρεσίες με ωφέλιμο χώρο εξυπηρέτησης πελατών από 51τ.μ. μέχρι 101τ.μ., σε περίπτωση πρώτης παράβασης €750, δεύτερης παράβασης €1.500.

Γ. Για επιχειρήσεις ή χώρους όπου διεξάγεται οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με αγαθά ή υπηρεσίες με ωφέλιμο χώρο εξυπηρέτησης πελατών από 101τ.μ. μέχρι 200τ.μ., σε περίπτωση πρώτης παράβασης €1.500, δεύτερης παράβασης €3.000.

Δ. Για επιχειρήσεις ή χώρους όπου διεξάγεται οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με αγαθά ή υπηρεσίες με ωφέλιμο χώρο εξυπηρέτησης πελατών άνω των 201τ.μ., σε περίπτωση πρώτης παράβασης €4.000, δεύτερης παράβασης €8.000.

Ε. Για επιχειρήσεις με ωφέλιμο χώρο εξυπηρέτησης πελατών 501τ.μ. και άνω, προβλέπεται πρώτο εξώδικο €8.000 και σε δεύτερη παράβαση €16.000

Επίσης, με τον νέο νόμο, παρέχεται η δυνατότητα σε μέλος της Αστυνομίας, το οποίο έχει τη γνώμη ότι υποστατικό, επιχείρηση ή χώρος όπου διεξάγεται οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με αγαθά ή υπηρεσίες λειτουργεί κατά παράβαση των όρων ή των προϋποθέσεων ή των μέτρων που καθορίζονται σε κανονισμούς και/ή διατάγματα που εκδίδονται δυνάμει του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου, να εκδώσει και κοινοποιήσει κατ’ εντολήν του Αρχηγού Αστυνομίας προς τον ιδιοκτήτη ή τον διαχειριστή ή τους εκπροσώπους τους ή το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο, ειδοποίηση απαγόρευσης της χρήσης υποστατικού, της επιχείρησης ή του χώρου για χρονική περίοδο μέχρι πέντε μέρες. Η ειδοποίηση αυτή μπορεί να αποσυρθεί από το μέλος της αστυνομίας κατ’ εντολήν του Αρχηγού Αστυνομίας σε οποιοδήποτε χρόνο.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε πρόσωπο το οποίο θεωρεί ότι έχει αδικηθεί από την έκδοση ειδοποίησης απαγόρευσης να προσφύγει στον υπουργό Δικαιοσύνης εντός επτά ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της ειδοποίησης απαγόρευσης, με αίτηση για ανάκληση ή τροποποίησή της. Ακόμα προβλέπεται ότι πρόσωπο το οποίο παραβαίνει ειδοποίηση απαγόρευσης είναι ένοχο αδικήματος και να υπόκειται στις προβλεπόμενες ποινές.

Με τον νέο νόμο, παρέχεται άδεια σε αστυνομικό να μπορεί να εισέρχεται ελεύθερα και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση σε οποιοδήποτε υποστατικό, επιχείρηση ή εφόσον έχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι διαπράττεται αδίκημα με βάση τον υπό ψήφιση νόμο, με εξαίρεση οικιακά υποστατικά για τα οποία θα απαιτείται η συγκατάθεση του κατόχου τους ή η εξασφάλιση σχετικού διατάγματος δικαστηρίου.

Βουλευτές με τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι θα παρακολουθούν την εφαρμογή της νομοθεσίας και δεν θα επιτρέψουν την αυθαιρεσία των αστυνομικών.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος