Φωνές πρατηριούχων για καύσιμα σε κατεχόμενα – «Δεν έχω απάντηση» λέει ο ΥΠΟΙΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

«Η Κυβέρνηση θέλει να καταλήγουν τα χρήματα στα κατεχόμενα; Γιατί δεν εφαρμόζουν τον κανονισμό της πράσινης γραμμής;»

781d518a99a4d7bc0610fc801e1f6410 1

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος μίλησε για τις τιμές των καυσίμων.

Αρχικά ανέφερε ότι υπήρξε μια μικρή πτώση στις τιμές, προσθέτοντας ότι καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου. «Είναι λίγο δύσκολο να κρατηθούν οι τιμές».

Πρόσθεσε ότι οι τιμές πιθανόν να αυξηθούν όταν έρθουν τα νέα φορτία. «Τα συμπεράσματα μας είναι από την εικόνα που βλέπουμε διεθνώς».

Στη συνέχεια μίλησε για το πετρέλαιο θέρμανσης τονίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να περιμένει. «Και να μην μειωθούν οι τιμές μπορεί η Κυβέρνηση να έρθει και να το επιχορηγήσει».

Ο κ. Χριστοδούλου μίλησε και για τον εφοδιασμό πολλών συμπολιτών μας από τα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι το ψευδοκράτος παίρνει 15 εκατομμύρια τον μήνα με απώλεια εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Τα πρατήρια μας δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Η Κυβέρνηση θέλει να καταλήγουν τα χρήματα στα κατεχόμενα; Γιατί δεν εφαρμόζουν τον κανονισμό της πράσινης γραμμής»;

Διευκρίνισε ότι υπάρχει τρόπος για να ελεγχθεί ο ανεφοδιασμός από τα κατεχόμενα.

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε στη συνέχεια και ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στα κατεχόμενα και τις ελεύθερες υπάρχει και σε τρόφιμα και φάρμακα. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι αυξήθηκαν οι έλεγχοι στα οδοφράγματα. «Υπήρχαν διαδηλώσεις γιατί το Υπουργείο Οικονομικών είχε αυξήσει τους ελέγχους».

Πρόσθεσε ότι χρειάζονται αλλαγές στον κανονισμό της πράσινης γραμμής. «Τέθηκε ακροφυγως στο Υπουργικό Συμβούλιο και πιστεύω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνομιλήσει το θέμα με τα Ηνωμένα Έθνη», είπε.

«Δεν έχω να δώσω απαντήσεις για το πώς λύνεται το ζήτημα αφού παραμένει άλυτο το Κυπριακό. Ο κανονισμός της πράσινης γραμμής του 2004 πέρασε για πολιτικούς λόγους και αφήνει αυτές τις τρύπες».

Τέλος,  ανέφερε ότι η Κύπρος έχει από τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων στην Ευρώπη. «Έχουμε από τις πιο χαμηλές φορολογίες και από τα πιο φθηνά καύσιμα αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται λόγω του παγκόσμιου πληθωριστικού προβλήματος». Σημείωσε ότι η Κύπρος προχώρησε σε μέτρα και εξαντλήθηκαν τα όρια για φοροελαφρύνσεις.

Ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής

Σύμφωνα με τον κανονισμό της «Πράσινης Γραμμής», τα εμπορεύματα που διέρχονται από την «Πράσινη Γραμμή» πρέπει να έχουν παραχθεί εξολοκλήρου σε περιοχές ευρισκόμενες εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας ή να έχουν υποστεί την τελευταία, ουσιαστική, οικονομικά δικαιολογημένη μεταποίηση ή επεξεργασία σε επιχείρηση εξοπλισμένη για τον σκοπό αυτό σε περιοχές ευρισκόμενες εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Τ/κ Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο έχει αρμοδιότητα να βεβαιώνει την προέλευση των προϊόντων με σκοπό να αποτρέπεται το ενδεχόμενο μη κυπριακά παραγόμενα προϊόντα να διατίθενται στην Κ.Δ. ως κυπριακά. Τα ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία σημεία διέλευσης είναι ο δρόμος του Λήδρα Πάλας, ο Άγιος Δομέτιος, το Πέργαμος, τα Στροβίλια, η οδός Λήδρας (μόνο για πεζούς), ο Αστρομερίτης – Ζώδια, ο Κάτω Πύργος – Καραβοστάσι, η Λεύκα-Απλίκι, η Δερύνεια, τα Κόκκινα – Παχύαμμος και ο Κάτω Πύργος – Κόκκινα. Η περιοχή της Πύλας αποτελεί ένα ιδιότυπο καθεστώς, από το οποίο έχει παρατηρηθεί συχνά το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης.