Φόβος και τρόμος τα πρόστιμα της Θήρας

Εξώδικο πρόστιμο που μπορεί να ξεπεράσει το ποσό των €25.000 δύναται να επιβάλει η Υπηρεσία Θήρας σε πρόσωπο που παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία. Ανάλογα με τα αδικήματα και τον αριθμό των παράνομων θηραμάτων καθορίζεται το ύψος του προστίμου. Πρόσφατα, πρόσωπο τιμωρήθηκε με εξώδικο πρόστιμο ύψους €21.586 επειδή βρισκόταν σε μη επιτρεπόμενη περιοχή έχοντας στην κατοχή του παράνομο θήραμα (δύο λαγούς), συρματοπαγίδες και δίχτυα των οποίων η χρήση είναι παράνομη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε η Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη κατόπιν ερώτησης του βουλευτή Χρίστου Ορφανίδη, από τις 14/7/2017, που τέθηκε σε εφαρμογή ο τροποποιητικός νόμος περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων όπου όλα τα αδικήματα ρυθμίζονται με εξώδικο πρόστιμο, εκδόθηκαν 224 εξώδικα πρόστιμα που αφορούν το συνολικό ποσό των €766.687. Δηλαδή, σε κάθε πρόστιμο αναλογεί κατά μέσο όρο το ποσό των €3.423. Στην επιστολή του Υπουργού αναγράφεται λανθασμένα ότι ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή στις 14/7/2018 αντί στις 14/7/2017.

Σύμφωνα πάντα με τη σχετική ενημέρωση, μέχρι σήμερα πληρώθηκαν 118 εξώδικα πρόστιμα (ποσοστό 54%) ύψους €262.618. Από τα 106 εξώδικα πρόστιμα που δεν έχουν πληρωθεί τα 37 εκκρεμούν, ενώ τα υπόλοιπα παραπέμφθηκαν ενώπιον δικαστηρίου για να εισπραχθούν ως οφειλή προς το δημόσιο. Το εξώδικο πρόστιμο μπορεί να πληρωθεί μέσα σε περίοδο 30 ημερών. Μετά τις 30 ημέρες και μέχρι τις 45 ημέρες το εξώδικο πολλαπλασιάζεται.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την Υπηρεσία Θήρας και στις υποθέσεις που αφορούν την κατοχή και χρήση διχτύων και ξόβεργων όπου εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα. Στην πάταξη του πιο πάνω φαινομένου, η Ε.Ε. επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία. Πρόσφατα, το Ταμείο Θήρας συνέλαβε επ’ αυτοφώρω κάτοικο Χοιροκοιτίας, ύστερα από πληροφορία που λήφθηκε από ακτιβιστές, ότι βρισκόταν σε χωράφι στην περιοχή Ζυγίου και καταδίωκε αμπελοπούλια με τη χρήση διχτύων και ηχοπαραγωγικής συσκευής. Τιμωρήθηκε με εξώδικο πρόστιμο ύψους €8.000.

Πηγή: Philenews