Φυλάκιση με αναστολή στο γιατρό για τον θάνατο του Σταύρου

«Δεν φαντάζεσαι τι τραβούμε εγώ και ο άντρας μου κάθε μέρα»

C39223D9 8531 4F06 9436 7A54BC73C440

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή τον γιατρό Ηρακλή Παντελιδάκη για τον θάνατο του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή, τον Μάιο του 2018.

Μετά το πέρας της διαδικασίας η μητέρα του μικρού Σταυρού ξέσπασε φωνάζοντας στο γιατρό ότι θα έπρεπε να ντρέπεται.

“Η εκδίκηση είναι του κυρίου. Δεν φαντάζεσαι τι τραβούμε εγώ και ο άντρας μου κάθε μέρα”.

Με σκυμμένο το κεφάλι ο γιατρός απάντησε χαμηλόφωνα λυπούμαι. Ο 41χρονος γιατρός, κρίθηκε ένοχος έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία, ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος για την υπόθεση έχει αθωωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο 10χρονος, είχε μεταφερθεί τραυματισμένος στο κεφάλι στο Νοσοκομείο Λάρνακας, μετά από πτώση στο σχολείο του στο Αλεθρικό. Ο Δρ Ηρακλής Παντελιδάκης, κατά τον επίδικο χρόνο, ήταν γενικός γιατρός στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και είχε δώσει εξιτήριο στο παιδί, που απεβίωσε λίγες ώρες αργότερα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, λόγω βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο, είχε αναφέρει ανέφερε πως ο κατηγορούμενος γιατρός είδε μόλις για λίγα δευτερόλεπτα την ακτινογραφία του παιδιού, στην οποία απεικονιζόταν κάταγμα, που απέτυχε να αναγνωρίσει. Υπογράμμισε ακόμη πως «ήταν αντικειμενικά αμελής και οι πράξεις του επικίνδυνες, αλόγιστες και απερίσκεπτες».

Στα συμπεράσματά του, το Δικαστήριο, τόνισε ότι το ελάχιστο αναμενόμενο από ένα μέσο γιατρό ήταν να κοιτάξει με προσοχή την ακτινογραφία του παιδιού και να τη συσχετίσει με τον τραυματισμό του.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην απόφαση, δεν τη μελέτησε, δεν συμβουλεύτηκε ακτινολόγο και απέλυσε τον Σταύρο με οδηγίες, έχοντας κοιτάξει την ακτινογραφία επιπόλαια, αξιολογώντας λανθασμένα το περιστατικό ως «ήπια κρανιοεγκεφαλική κάκωση χωρίς συμπτωματολογία», ενώ επρόκειτο για κάταγμα κρανίου.