Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο οικονομολόγος, Στέλιος Πλατής για τα 17 κυβερνητικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας.
Αρχικά ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά ήρθαν μετά από πολύμηνη καθυστέρηση. «Τα μέτρα έφτασαν μετά από την πίεση της κοινωνίας γιατί η πρώτη απάντηση του Υπουργού Οικονομικών ήταν αρνητική. Ήταν κάθετα ενάντια στην όποια επιδότηση επιτοκίων και θεωρώ ότι είναι δείγμα της δύναμης που έχει η κοινωνία που όταν μπορέσει να συμπαραταχτεί και να επιμένει προς μία κατεύθυνση», είπε.
Ο κ. Πλατής εξέφρασε την ικανοποίησή του σε γενικές γραμμές για τα μέτρα, καθώς πρόκειται για ένα μείγμα μέτρων που συμπεριλαμβάνει τόσο οριζόντια μέτρα όπως την επιδότηση για τα καύσιμα, την κλιμακωτή επιδότηση ηλεκτρισμού και στοχευμένα μέτρα όπως οι λήπτες επιδομάτων και οι επιπλέον στήριξη για να καλύψουν την πληθωριστική απώλεια.
Όσον αφορά τα επιτόκια ανέφερε ότι το μέτρο αφορά τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 50 χιλιάδες ευρώ και θα καλύψει την αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίες με μέγιστη επιδότηση για την περίοδο δύο ετών. «Η ουσιαστική προσπάθεια εδώ είναι να καλυφθούν τα δάνεια που έχουν αυξηθεί και όχι τα δάνεια που είναι σε σταθερό επιτόκιο», τόνισε.
Κληθείς να απαντήσει γιατί ο κόσμος αντιδρά και θεωρεί ότι δεν έχει ιδιαίτερη στήριξη, απάντησε ότι για να μπορούμε να κρίνουμε αυτά μέτρα πρέπει να δούμε τις συμβαίνει σε άλλες χώρες.
«Έχω κάνει μία μικρή έρευνα και στην ΕΕ ο μέσος όρος στήριξης είναι περίπου το 1,8% του ΑΕΠ. Αναφέρομαι στις χώρες που έχουν τις ίδιες δημοσιονομικές συνθήκες και νόμους. Μέσα από αυτές τις συγκρίσιμες καταστάσεις με βάση το δικό μας ΑΕΠ αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια και όχι κάτω από 200 εκατομμύρια» τόνισε.
Ο κ. Πλατής σημείωσε ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ορθώς η Κυβέρνηση τα έχει υιοθετήσει αλλά είναι χαμηλής έντασης και θα μπορούσε να ήταν πιο τολμηρή χωρίς να διασαλεύεται ούτε να κινδυνεύει η δημοσιονομική σταθερότητα.
Sigmalive