Η Πολιτεία τίμησε το άξιο τέκνον της πατρίδας, Κυριάκο Μάτση (ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟΣ)

Το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ τελέστηκε στη γενέτειρά του

annita2 2 αγωνιστές, ΕΟΚΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ, Μνημόσυνο

Συμπληρώνονται, στις 19 Νοεμβρίου, 63 χρόνια από τότε που ο Κυριάκος Μάτσης θυσίασε τη ζωή του για την ελευθερία και πέρασε στο Πάνθεον των ηρώων.

Το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ τελέστηκε στη γενέτειρά του, το Παλαιχώρι, στην παρουσία του αδελφού του Γιαννάκη Μάτση, άλλων συγγενών, συμπολεμιστών του και πλήθους κόσμου.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία τόνισε πως είναι ιερό και πατριωτικό καθήκον η απότιση τιμής προς τους ήρωες.

«Εμείς, τιμώντας τη μνήμη του σήμερα, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματά του, τα βήματα της φιλοπατρίας, της προσφοράς, της αρετής και της αγάπης. Χάρη στη θυσία του Κυριάκου Μάτση και στη θυσία όλων των ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 έχουμε σήμερα την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής.

Ήταν 19 Νοεμβρίου του 1958, όταν δυνάμεις των Άγγλων αποικιοκρατών περικύκλωσαν τον Σταυραετό του Πενταδακτύλου, στο κρησφύγετο του στο Δίκωμο, και τον κάλεσαν να παραδοθεί για να σώσει τη ζωή του.

Με την Αννίτα Δημητρίου να τονίζει πως «μέσα από το κρησφύγετο του με στεντόρεια φωνή ανταποκρίθηκε: «Μολών λαβέ! Τώρα είμαι μόνος, ελάτε, αν τολμάτε, να με πάρετε. Δε θα με βγάλετε ζωντανόν από εδώ μέσα. Αν βγω, θα βγω πυροβολώντας». Και έτσι με το νεανικό του αίμα γράφτηκε ο επίλογος του έπους της ζωής και της θυσίας του άδολου και αγνού Παλαιχωρίτη αγωνιστή».

Του μνημόσυνου προέστη ο Mητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων της Κοινότητας Παλαιχωρίου.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:

annita2 αγωνιστές, ΕΟΚΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ, Μνημόσυνοannita αγωνιστές, ΕΟΚΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ, Μνημόσυνο

ant1.com.cy