Καραγιάννης: Γιατί να εμβολιαστούν οι ηλικίες 18 με 21- «Ήταν αναγκαίο το lockdown»

Καραγιάννης: Γιατί να εμβολιαστούν οι ηλικίες 18 με 21- «Ήταν αναγκαίο το lockdown»

3c1c24e95c95117dae039ba9abee8e5d Coronavirus, Καραγιάννης

Για τη χαλάρωση των μέτρων και τη χρησιμότητα των εμβολίων μίλησε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Αρχικά ανέφερε ότι «οι δύο εβδομάδες του lockdown ήταν απόλυτα αναγκαίες, για να κατεβάσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων πιο ραγδαία κάτω, κάτι που θα έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο να προχωρήσουν τα πράγματα ως είχαν.  Δεν είναι μόνο τα περιοριστικά μέτρα που βοήθησαν αλλά και η αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη και ο θερμός καιρός που μας επιτρέπει να είμαστε σε εξωτερικούς χώρους».

Συνέχισε τονίζοντας ότι «εάν θα συνεχίσει αυτή η καλή εικόνα, θα διαφανεί τις επόμενες μία δύο εβδομάδες με τη φιλελευθεροποίηση περισσότερων δραστηριοτήτων και την έλευση των τουριστών στην Κύπρο. Εάν τα πράγματα βαίνουν καλώς, τότε σιγά σιγά θα επιστρέψουμε σε κάποιου είδους κανονικότητας».

Σε ερώτηση εάν συμφωνεί να αυξηθεί το περιθώριο των 72 ωρών των rapid test, απάντησε ότι «αυτό είναι ένα μέτρα που έχει εισαχθεί για μικρό χρονικό διάστημα, η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα δυο με τρεις εβδομάδες για επιτήρηση της κατάστασης. Δεν είναι ένα μέτρο που θα μείνει καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Ερωτηθείς εάν τα εμβόλια που έχουμε τώρα προφυλάσσουν από την ινδική μετάλλαξη, εξήγησε ότι «φαίνεται να προφυλάσσουν. Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις για κάποια εμβόλια που είναι πιο «αποτελεσματικά», αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα ή είναι μια προσπάθεια των εταιρειών να πουλήσουν εμβόλια».

Σε σχέση με τους θανάτους εμβολισμένων, επεσήμανε ότι «αναμένεται ένα ποσοστό όσων εμβολιάστηκαν να μην κάνουν ποτέ αντισώματα. Επομένως αυτά τα άτομα παραμένουν ευάλωτα. Αυτό γίνεται και με άλλα εμβόλια, όπως αυτό της γρίπης που 35% των εμβολιασμένων δεν κάνουν αντισώματα».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού των νεαρών ηλικιών όπως οι 18-20, σημείωσε ότι «τα άτομα αυτά εάν δεν εμβολιαστούν θα συνεχίσουν να ενεργούν ως δεξαμενή μολύνσεων. Ενόσω ο ιός θα διακινείται σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, τότε πολύ εύκολα μπορεί να μεταδοθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες που δεν έχουν εμβολιαστεί.  Οι εμβολιασμένοι έτσι κι αλλιώς πολλαπλασιάζουν το ιό σε χαμηλότερα επίπεδα».

Πηγή: Sigmalive