Κατώτατος μισθός: Εξαιρούν εργάτες και οικιακούς βοηθούς

Ούτε τους εργάτες στη γεωργία, ούτε τις οικιακές βοηθούς θα καλύπτει ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός

C59B8CF4 8095 45DF 895E 53BB235A9A0F

Ούτε τους εργάτες στη γεωργία, ούτε τις οικιακές βοηθούς (που περιλαμβάνονται στους χαμηλότερα αμειβόμενους στην Κύπρο), ούτε τους ναυτικούς (που έχουν δική τους συλλογική σύμβαση) θα καλύπτει ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός που προωθείται στη χώρα μας και που, σύμφωνα με χθεσινές εκτιμήσεις της αρμόδιας υπουργού, θα θεσπιστεί εντός Μαΐου. Η εφαρμογή του ωστόσο, όπως γράψαμε ξανά, αναμένεται να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού θα δοθεί περίοδος προσαρμογής στην αγορά εργασίας και ειδικότερα στις επιχειρήσεις.

Μιλώντας χθες για το θέμα, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης στη ΣΕΚ στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα και από επαγγελματικές ασθένειες, ανέφερε πως για το θέμα του κατώτατου εκκρεμούν ακόμα κάποιες συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα εφαρμοστεί η ρύθμιση που αφορά στον Εθνικό Κατώτατο Μισθό. Σημειώνεται ότι για το θέμα η υπουργός ζήτησε τελικές απόψεις από όλους τους κοινωνικούς εταίρους σε διάστημα δύο εβδομάδων, γνωστοποιώντας όμως την πρόθεσή της για κατάληξη στο ζήτημα εντός Μαΐου, όπου αναμένεται να καθοριστεί και το ύψος που θα έχει ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός, που θα οριστεί ως ποσοστό του διάμεσου εθνικού μισθού.

Πέραν του ύψους του κατώτατου μισθού, αυτό που αναμένεται να ρυθμιστεί στις επόμενες συναντήσεις της υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους είναι και ο μηχανισμός αναθεώρησής του και η φόρμουλα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό που για την ώρα φαίνεται να ξεκαθάρισε είναι πως από την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού θα υπάρχουν τρεις εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε και η «Εργατική Φωνή», το εκφραστικό όργανο της ΣΕΚ, ο Εθνικός Κατώτατος θα εφαρμοστεί μεν οριζόντια για όλους τους εργαζόμενους, με εξαίρεση τους εργάτες γεωργίας, τις οικιακές βοηθούς αλλά και τους ναυτικούς, με βάση και τις συστάσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), οι οποίοι έχουν τη δική τους συλλογική σύμβαση, που εφαρμόζεται και σε όλα τα πλοία υπό κυπριακή σημαία.

Ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού, όλα δείχνουν πως δεν θα είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό που εφαρμόζεται σήμερα για συγκεκριμένα επαγγέλματα, που ανέρχεται στα 870 ευρώ και ανεβαίνει στα 924 ευρώ (μεικτά) μετά από περίοδο έξι μηνών. Σημειώνεται όμως, πως, με τις νόμιμες αποκοπές – εισφορές στο ΤΚΑ και στο ΓεΣΥ, τα πιο πάνω ποσά μειώνονται σε 775 ευρώ και στα 823 αντίστοιχα καθαρά, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν άλλες αποκοπές εάν η εταιρεία λειτουργεί, για παράδειγμα, ταμείο προνοίας ή συμπληρωματική ιατροφαρμακευτική ασφάλιση.

Έτοιμα τα νομοσχέδια

Η θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού εκτός απροόπτου θα γίνει μέσω της υφιστάμενης νομοθεσίας και με την έκδοση διατάγματος από την υπουργό Εργασίας, ωστόσο, για μια σειρά από άλλα ζητήματα που συζητούνται στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα έχουν ετοιμαστεί νομοσχέδια που, όπως αποκάλυψε χθες η κ. Αιμιλιανίδου, αναμένεται να οδηγηθούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Πρόκειται για τα νομοσχέδια που θα ρυθμίσουν την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ), αλλά και το νομοσχέδιο για πληρωμένη γονική άδεια.

«Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους -και πρέπει να τους ευχαριστήσω για τη συνδρομή τους και τη θετική αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων- και με τη δική τους βοήθεια, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ένα τελικό στάδιο και ο στόχος μας είναι τις επόμενες μέρες να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, έτσι ώστε να κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, να εγκριθούν και ακολούθως να πάνε στη Βουλή», ανέφερε χθες η υπουργός.