Κούσιος: Δεν θα κατέβαινα σε απεργία για την ΑΤΑ (BINTEO)

Δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια του διαλόγου. Σε κάθε προεκλογική φουντώνουν οι εντάσεις στα εργασιακά ζητήματα

B7703FBE 7D15 4694 B0A7 426E1B953523

Δεν θα κατέβαινε στην απεργία για την ΑΤΑ αν ήταν ένας απλός εργαζόμενος ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος καθώς όπως δήλωσε, δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαλόγου.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Κούσιος τόνισε ότι είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη η παναπεργία, σημειώνοντας ότι έχει χρόνια να πραγματοποιηθεί κάτι ανάλογο. Εκφράζοντας τη λύπη του για την εξέλιξη, ανέφερε ότι θα έπρεπε να αναμέναμε από τη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει το διάλογο ώστε να εξευρεθεί μια κοινά αποδεχτή λύση.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι οριστικό ότι το θέμα παραπέμπεται στη νέα κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι πλέον είναι πολύ στενά τα περιθώρια μέχρι τις εκλογές και οι θέσεις των δυο εμπλεκομένων, δηλαδή των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η εξεύρεση λύσης πριν τις εκλογές.

Πάντως τόσο με αφορμή την παναπεργία για την ΑΤΑ όσο και την δυσκολία στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στον τομέα της υγείας, ο κ. Κούσιος τόνισε ότι σε κάθε προεκλογική περίοδο αυξάνεται η ένταση στα εργασιακά ζητήματα και κορυφώνονται οι αντιδράσεις από οργανωμένα σύνολα. Όπως είπε, σε προεκλογικές περιόδους βλέπουμε να εντείνονται οι τάσεις για απεργίες και να πληθαίνουν τα αιτήματα.

Ο υπουργός Εργασίας ερωτήθηκε και για το συνταξιοδοτικό που επίσης μεταφέρεται στην επόμενη κυβέρνηση. Όπως παραδέχτηκε, το ύψος των συντάξεων αυτή τη στιγμή δεν είναι ικανοποιητικό και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αυξήσουμε. Υπάρχουν όπως είπε τα περιθώρια αλλά θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι. Επανέλαβε δε την επιλογή να υιοθετηθεί εθνική κατώτατη σύνταξη.

Όσον αφορά στο όριο συνταξιοδότησης, ο κ. Κούσιος σημείωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόθεση να αυξηθεί περαιτέρω από το 65ο έτος, ωστόσο σημείωσε αυτό είναι συνυφασμένο με το προσδόκιμο ζωής και εφόσον αυτό αυξηθεί δεν αποκλείεται να δούμε στο μέλλον αύξηση και του ορίου συνταξιοδότησης.