ΚΥΠΡΟΣ/Ανατροπή: Έγκλημα και όχι αυτοκτονία 16 χρόνια μετά…

Ανατροπή στα πορίσματα και τις έρευνες 16 χρόνων που θεωρούσαν τον θάνατο ενός 26χρονου στρατιώτη ως αυτοκτονία. Από στραγγαλισμό ο θάνατος Θανάση Νικολάου

Έγκλημα

Ανατροπή στα πορίσματα και τις έρευνες 16 χρόνων που θεωρούσαν τον θάνατο ενός 26χρονου στρατιώτη ως αυτοκτονία. Από εξετάσεις σε ειδικό οστό από τη σορό του Θανάση Νικολάου μετά από εκταφή του πριν έξι μήνες, διαπιστώθηκε πως ο θάνατός του οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια διά στραγγαλισμού.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Μιχάλη Χατζηβασίλη της εφημερίδας “Φιλελεύθερος“, οι συνταρακτικές εξελίξεις που επιβεβαιώνουν τα όσα φώναζε αδιάκοπα από το 2005 η τραγική μητέρα του Θανάση, Αντριάνα, αναμένεται ότι θα πυροδοτήσουν νέες έρευνες με σκοπό τον εντοπισμό των δραστών. Σημειώνεται ότι οι αρχικές έρευνες της Αστυνομίας που καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν, έδειξαν πτώση του στρατιώτη από το γεφύρι της Άλασσας, κάτω από το οποίο εντοπίστηκε, προφανώς λόγω αυτοκτονίας, αποκλείοντας την εγκληματική ενέργεια.

Η υπόθεση ξανάνοιξε με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα ύστερα και από καταδίκη της Κύπρου στο ΕΔΑΔ για ελλιπή έρευνα, για να ξανακλείσει το 2014 μετά που διορίστηκαν ποινικοί ανακριτές οι οποίοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Η οικογένεια του Θανάση δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητεί την αλήθεια και πέρσι ζήτησε την εκταφή των λειψάνων του, ώστε να τύχουν εξειδικευμένης εξέτασης στην Ελλάδα. Μετά από δικαστικό διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, πέρσι τον Δεκέμβριο έγινε κατορθωτή η εκταφή των λειψάνων. Οι ειδικοί παρέλαβαν το υοειδές οστό, το οποίο κατά την εκταφή βρέθηκε κομματιασμένο κάτι το οποίο δεν αναφερόταν στην πρώτη ιατροδικαστική έκθεση που έγινε πριν από 16 χρόνια. Αντιθέτως, είχε αναφερθεί ότι ήταν φυσιολογικό. Ο δικηγόρος της οικογένειας Λουκής Λουκαΐδης δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα πρέπει να γίνουν νέες έρευνες και διερωτήθηκε, 16 χρόνια μετά πώς θα εντοπιστούν μαρτυρίες.

Η τραγική μητέρα του Θανάση, μας ανέφερε ότι το οστό που εξετάστηκε στην Ελλάδα, αναμενόταν να επιστρέψει χθες το βράδυ στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι «θέλει να πει ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους διεφθαρμένους που με έφεραν σ’ αυτή τη θέση. Χρειάστηκαν τόσα χρόνια για ν’ αποδειχθεί ότι σκοτώθηκε το παιδί μου». Η ίδια μίλησε για μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στο να εξεταστεί το συγκεκριμένο οστό, αφού από δύο βδομάδες που απαιτούνταν χρειάστηκαν έξι μήνες. Η κ. Αντριάνα διερωτήθηκε γιατί δεν δίνεται η έκθεση του Έλληνα καθηγητή που εξέτασε το οστό εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, όπως έπραξε η παθολογοανατόμος που όρισε η οικογένεια.

Πηγή: Φιλελεύθερος