Με αυξητικές τάσεις η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών – 1.176 περιστατικά σε 4 χρόνια

Παρουσιάστηκε η νέα εκστρατεία για προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση

κακοποίηση βία, σεξουαλική κακοποίηση

Από το τέλος του 2017 που άρχισε τη λειτουργία του το Σπίτι του Παιδιού παραπέμφθηκαν σε αυτό για βοήθεια, στήριξη και καταγγελία 1.176 παιδιά, τα οποία υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση. Ένα εγκληματικό φαινόμενο, το οποίο καταγράφει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, χτυπώντας το καμπανάκι σε όλους τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία γενικότερα για ενίσχυση των δράσεων για θωράκιση των παιδιών και ενθάρρυνσή τους να σπάσουν τη σιωπή τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, στο πλαίσιο χθεσινής διάσκεψης όπου σε συνεργασία με την Αστυνομία και το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς επίσης και η νέα εκστρατεία για προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση, οι αριθμοί των παιδιών που απευθύνθηκαν στο Σπίτι του Παιδιού είναι:

► 136 παιδιά για τα έτη 2017-2018

► 295 παιδιά το 2019

► 324 παιδιά το 2020

► 421 παιδιά το 2021 (μέχρι σήμερα)

Πέραν της ανησυχητικής αυξητικής τάσης που διαπιστώνεται σχετικά με το σοβαρό αυτό αδίκημα, η κ. Παπαδοπούλου εστίασε και στο γεγονός ότι σιγά-σιγά τα παιδιά-θύματα σπάνε τη σιωπή τους, ενθαρρύνονται και καταγγέλλουν.

Αναφορικά με το προφίλ των παιδιών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει τόσο το Συμβούλιο «Φωνή», όσο και οι άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες, καταδεικνύεται ότι:

► 68,5% των ανήλικων θυμάτων είναι κορίτσια και το 31,5% αγόρια

► 72,9% είναι Κύπριοι

► 43,3% των περιπτώσεων ο δράστης ήταν εξω-οικογενειακός αλλά γνωστός των παιδιών, 36,9% των περιπτώσεων ο δράστης ήταν εντός της οικογένειας και 9,4% των περιπτώσεων ο δράστης ήταν άγνωστος. Τα στοιχεία αυτά έρχονται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσουν ότι στην πλειονότητά τους οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έχουν ως δράστη άτομο εμπιστοσύνης ή άτομο του στενού κύκλου των παιδιών.

► Όσον αφορά στο είδος της κακοποίησης, 61,3% ήταν με σωματική επαφή και το 30,6% χωρίς σωματική επαφή (διαδίκτυο κ.λπ.).

► 66,8% αφορούσε κακοποίηση μεταξύ ανήλικου και ενήλικα, 12,6% αφορούσε κακοποίηση μεταξύ παιδιών κάτω των 14 ετών, 7,4%  αφορούσε κακοποίηση μεταξύ εφήβων (14 – 17 ετών) και 7,1% αφορούσε κακοποίηση μεταξύ παιδιού κάτω των 14 ετών και έφηβου άνω των 14.

► 28,4% η οικογένεια τους ήταν γνωστή στην Αστυνομία, 55,5% η οικογένεια τους ήταν γνωστή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και 33,9% η οικογένεια τους ήταν γνωστή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για θέματα βίας.

Εξάλλου, η κ. Παπαδοπούλου παρουσιάζοντας τους πέντε πυλώνες (πρωτογενής πρόληψη, δευτερογενής πρόληψη, τριτογενής πρόληψη-αντιμετώπιση περιστατικών, έρευνα και αξιολόγηση) που εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική για Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών, εστίασε κυρίως στην πρόθεση δημιουργίας Κέντρου Παροχής Υπηρεσιών σε ενήλικες, οι οποίοι κακοποιήθηκαν όταν ήταν παιδιά και βρήκαν το θάρρος να σπάσουν τη σιωπή τους αρκετά χρόνια αργότερα.

Δράσεις και εκπαίδευση μελών της Δύναμης

Ως ένα αθέατο έγκλημα, το οποίο μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι, στο σχολείο, στο διαδίκτυο, και κυρίως από άτομα του κύκλου εμπιστοσύνης των παιδιών, χαρακτήρισε τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου. Αναφερόμενος στις δράσεις που ανέπτυξε η Δύναμη τα τελευταία χρόνια, τόσο για αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, όσο και για καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, εστίασε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ειδικού γραφείου και ειδικών υποδιευθύνσεων που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτά τα θέματα, καθώς επίσης και στην εκπαίδευση όλων των μελών της Αστυνομίας, περιλαμβανομένων και των δόκιμων αστυνομικών. Ο κ. Παπαθεοδώρου αναφερόμενος στο άλλο σοβαρό ζήτημα, αυτό της παιδικής πορνογραφίας, δήλωσε ότι επίσης παρουσιάζει αυξητική τάση, καθώς το 2020 καταγγέλθηκαν 180 υποθέσεις και μέχρι σήμερα το 2021, 196 υποθέσεις. Ο Αρχηγός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δικαστικές αποφάσεις σχετικά με καταδίκη δραστών τέτοιας φύσεως αδικημάτων, με ιδιαίτερη αναφορά σε απόφαση του 2020 με βάση την οποία, στον δράστη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 27 ετών.

Στη σημασία των δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για αντιμετώπιση και καταπολέμηση των εγκληματικών αυτών αδικημάτων εις βάρος παιδιών, αναφέρθηκαν και οι υπουργοί Εργασίας και Δικαιοσύνης, Ζέτα Αιμιλιανίδου και Στέφη Δράκου αντίστοιχα, οι οποίες ήταν παρούσες στη διάσκεψη. Σημειώνεται ότι η κ. Αιμιλιανίδου τιμήθηκε από την πρόεδρο του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, για τη μεγάλη της συμβολή στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής και στη βοήθεια που παρείχε στις εργασίες αρχικά της ειδικής Επιτροπής αλλά και στη συνέχεια στην υλοποίηση σχετικών δράσεων.

Σημαντικό εργαλείο για διατομεακή ανταπόκριση

Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας έχει περάσει πλέον η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής, παρουσίασε το Τριετές Σχέδιο Δράσης 2021 – 2023 τονίζοντας ότι σκοπός του είναι η έγκαιρη και γρήγορη αναγνώριση των περιπτώσεων υψηλού κινδύνου και η ολιστική διαχείρισή τους, αλλά και η παρακολούθηση της εξέλιξής τους.

Η κ. Ανθούση αναφέρθηκε και στο σύστημα CAN-MDS II, ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και διαδραστικό εργαλείο το οποίο θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, και το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για συλλογή ομοιόμορφων δεδομένων και καταγραφή των περιστατικών, που συνεπακόλουθα θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, με το Σύστημα CAN-MDS II, επιχειρείται η προώθηση συντονισμένης διατομεακής ανταπόκρισης σε περιστατικά κακομεταχείρισης παιδιών, καθώς μέσα από αυτό θα γίνονται αναφορές έχοντας ενημέρωση όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες.

Αναφορικά με τους πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής, η κ. Ανθούση ανέφερε ότι ο πρώτος αφορά στην εκπαίδευση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών και στον εντοπισμό περιπτώσεων επικίνδυνων για διάπραξη αδικήματος. Ο δεύτερος επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και επιμόρφωση επαγγελματιών, με την Υφυπουργό να σημειώνει ότι ως προς την αναγνώριση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, εκπαιδεύτηκαν 114 Λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών και 90 Ιδρυματικοί Λειτουργοί. Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών και τη συνέχιση της εποπτείας της λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Τιμητική πλακέτα στη Ζέτα Αιμιλιανίδου

Για τη μεγάλη της συμβολή στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών και στη βοήθεια που παρείχε εδώ και χρόνια στις εργασίες των εμπλεκόμενων φορέων, τιμήθηκε χθες από το Συμβούλιο «Φωνή», η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Την τιμητική πλακέτα επέδωσε η πρόεδρος της «Φωνής», Αναστασία Παπαδοπούλου, εστιάζοντας στην αγαστή συνεργασία τόσο της ad hoc Επιτροπής που αρχικά δημιουργήθηκε, όσο και με το Συμβούλιο «Φωνή», με την Υπουργό. Σημειώνεται ότι τώρα η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής έχει μεταφερθεί από το υπουργείο Εργασίας στο υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

philenews.com