Merck Vs Pfizer: Οι ομοιότητες και οι διαφορές των δύο φαρμάκων (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο φάρμακα κατά της covid-19 έχει στη διάθεσή της η Κύπρος - Tης Merck, το Molnupiravir και το Paxlovid της Pfizer.

83eee012 f68a 4175 bb46 d7a0f08bd351 vroxes 6 18 Covid-19, πανδημία, Φάρμακα, χάπι

Δύο φάρμακα κατά της covid-19 έχει στη διάθεσή της η Κύπρος. Αυτό της Merck, το Molnupiravir και το Paxlovid της Pfizer.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο η αναπληρώτρια διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέλυσε τις σημαντικές διαφορές και ομοιότητες των δύο φαρμάκων.

Σύμφωνα με την κα Παναγιωτοπούλου, πρόκειται για δύο αντιικά φάρμακα που επεμβαίνουν στον πολλαπλασιασμό του ιού. Και τα δύο φάρμακα έχουν αντενδείξεις όσον αφορά τις θηλάζουσα και έγκυες γυναίκες.

Στις διαφορές τους σημειώνεται πως το χάπι της Pfizer είναι εξειδικευμένο για την αντιμετώπιση της covid-19 ενώ της Merck είναι αντιικο σκεύασμα που υπήρχε από πριν για την αντιμετώπιση των ιών. Η δεύτερη διαφορά τους αφορά την αποτελεσματικότητα αφού το χάπι της Pfizer έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Όπως ανέφερε η κα Παπαναγιωτοπούλου και για τα δύο χρειάζεται συνταγογράφηση για  άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου δηλαδή άτομα που εάν μολυνθούν με covid-19 διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή ακόμα και θάνατο.

Για την χορήγηση του φαρμάκου της Pfizer πρέπει να δίνεται προσοχή σε άτομα που πάσχουν από υπατική ή νεφρική ανεπάρκεια ενώ επίσης παρατηρείται ότι υπάρχουν αλληλεπιδράσεις του με άλλες φαρμακευτικές αγωγές που μπορεί να λαμάβνινται ταυτόχρονα.