Μεροκαματιάρηδες και άνεργοι στη φυλακή για 200 ευρώ

Το 2020 κατέληξαν στις Κεντρικές Φυλακές 110 πρόσωπα για οφειλές, η πλειοψηφία των οποίων ήταν μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ

90ca250bbcd52256fba1dfdc0195a013 L μεροκάματο, Πρόστιμο, φυλακη

Από τις 90 τόσες χιλιάδες οφειλέτες των €284 εκατομμυρίων από εντάλματα πληρωμής προστίμου, που αναφέρονται στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, πέρσι κατέληξαν στη φυλακή ελάχιστα άτομα. Από μια έρευνα του «Φ» προέκυψε ότι στην πλειοψηφία τους ήταν άνεργοι, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, πογιατζήδες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ξυλουργοί, ταξιτζήδες και οικοδόμοι. Ούτε και ένας επιφανής πολίτης, είτε από τους πολιτικά εκτεθειμένους είτε τους δημόσια προβεβλημένους ή τουλάχιστον από αυτούς που οφείλουν πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ σε εντάλματα δεν φυλακίστηκε, επειδή δεν εξοφλούσε τις οφειλές του.

Συνολικά, το 2020 κατέληξαν στις Κεντρικές Φυλακές 110 πρόσωπα για οφειλές, η πλειοψηφία των οποίων ήταν μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ. Από τα στοιχεία που συλλέξαμε, φαίνεται ότι 26 άτομα φυλακίστηκαν επειδή είχαν οφειλές από 200 μέχρι χίλια ευρώ, 38 άτομα μέχρι δύο χιλιάδες ευρώ, και για 65 άτομα οι οφειλές τους ήταν μέχρι πέντε χιλιάδες.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση λήπτη δημόσιου επιδόματος, ο οποίος συνελήφθη και φυλακίστηκε για €214, την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες πρόσωπα με οφειλές χιλιάδων ευρώ ή και εκατομμυρίων. Ένα πρόσωπο που εκτελούσε το επάγγελμα του σιδερά, κατέληξε στις φυλακές για απλήρωτα διατάγματα για €2.800, ενώ άνεργος πέρασε για κάποιο διάστημα στην πτέρυγα των φυλακισμένων για εντάλματα, επειδή δεν πλήρωσε οφειλές στο δημόσιο που έφταναν τα €500, ενώ δεύτερος άνεργος επίσης είχε την ίδια τύχη για οφειλές μόλις €300.

Από τα στοιχεία που βρήκαμε, φάνηκε πως από τους 110 ενταλματίες που φυλακίστηκαν μόνο ένας χρωστούσε ένα σεβαστό ποσό που έφτανε τις 60 χιλιάδες ευρώ. Σημειώνεται ότι όλοι αυτοί κατέληξαν στις Κεντρικές σε μια περίοδο που κυριαρχούσε στον τόπο η πανδημία, με παρατεταμένα lockdown, που η πλειοψηφία του κόσμου ζούσε από τα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας και οι μισθοί είχαν συρρικνωθεί. Θα μπορούσε, όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από συγγενείς προσώπων που φυλακίστηκαν για οφειλές, όταν εντοπίζονταν από την Αστυνομία να έκαναν διακανονισμό για πληρωμές με δόσεις και όχι να καταλήξουν στη φυλακή σαν κοινοί εγκληματίες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, 131 εντάλματα συνολικής αξίας €254.580, αφορούν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, στενά συγγενικά τους πρόσωπα ή εταιρείες που σχετίζονται άμεσα με αυτούς. Τέσσερις μάλιστα είναι βουλευτές. Επίσης, 270 εντάλματα συνολικής αξίας €237.582, αφορούν άτομα τα οποία σχετίζονται με την απονομή της δικαιοσύνης.

philenews.com