Μείωση παρουσιάζει η παγίδευση πουλιών στις Βρετανικές Βάσεις, σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο

ampelopoulia Αμπελοπούλια, Λαθροθηρία, Πτηνολογικός Σύνδεσμος

Μείωση παρουσιάζει η παγίδευση πουλιών στις Βρετανικές Βάσεις, υποστηρίζει σε γραπτή ανακοίνωση του ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου.

Προστίθεται ότι “η τελευταία αναφορά του Πτηνολογικού, για τη φθινοπωρινή παγίδευση πουλιών το 2019, παρουσιάζει περαιτέρω μείωση στις Βρετανικές Βάσεις, ενώ για πρώτη φορά δεν καταγράφηκε παγίδευση στο Κάβο Πύλα. Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν να είναι απογοητευτικές, καθώς τα επίπεδα παγίδευσης έχουν αυξηθεί, αφού οι μεγάλοι παγιδευτές συνεχίζουν ανενόχλητοι σε μεγάλο βαθμό, ενώ το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας έχει κλείσει”.

Σημειώνεται πως “το παράδειγμα των Βρετανικών Βάσεων φανερώνει ότι το πρόβλημα παγίδευσης μπορεί να λυθεί, εφόσον υιοθετηθεί η σωστή προσέγγιση και επιβάλλεται αποτελεσματικά ο νόμος. Ο Σύνδεσμος παρακολουθεί στενά το πρόβλημα παγίδευσης πουλιών εδώ και δύο δεκαετίες”, ενώ υπήρξε μείωση στα επίπεδα παγίδευσης με δίκτυα κατά 89% το περασμένο Φθινόπωρο σε σύγκριση με τα ποσοστά του 2002.

Αυτή η θετική εξέλιξη, αναφέρεται στην ανακοίνωση “οφείλεται κυρίως στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στις Βρετανικές Βάσεις στη Δεκέλεια τα τελευταία τρία χρόνια, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα πολύ υψηλά επίπεδα παγίδευσης στην περιοχή. Η στενή συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας των Βάσεων και περιβαλλοντικών ΜΚΟ, η κρυφή παρακολούθηση με τη βοήθεια της RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο) και μια σειρά αποτρεπτικών μέτρων κατά της παγίδευσης, απέδωσαν καρπούς εντός των Βρετανικών Βάσεων”.

Το Φθινόπωρο του 2019 “ήταν η πρώτη φορά κατά την έρευνα πεδίου όπου δεν καταγράφηκε δραστηριότητα παγίδευσης στο Κάβο Πύλα, το οποίο παλαιότερα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα “μαύρα σημεία” εντός των Βάσεων. Η δραστηριότητα παγίδευσης αυξήθηκε το φθινόπωρο του 2019 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις περιοχές της Δημοκρατίας, υπονομεύοντας την πρόοδο που είχε επιτευχθεί μέχρι το 2017, μια ανησυχητική εξέλιξη που θεωρούμε ότι σχετίζεται με τη μειωμένη δράση επιβολής του νόμου – ειδικά κατά μεγάλων οργανωμένων παγιδευτών – από το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου”.

Σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο “η εμπλοκή του Κλιμακίου κατά της παράνομης παγίδευσης είχε μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο η Αστυνομία Κύπρου αποφάσισε το κλείσιμο του Κλιμακίου με πρόφαση τα “πενιχρά αποτελέσματα” του. Ο Πτηνολογικός διαφωνεί με το κλείσιμο του Κλιμακίου, αφού η μονάδα αυτή έπαιζε καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση μεγάλων οργανωμένων παγιδευτών, οι οποίοι συνεχίζουν τώρα τις επιχειρήσεις τους σχεδόν ανενόχλητοι”.

Αφού αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος “αναγνωρίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας στη Δημοκρατία” σημειώνει πως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2019, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας επέβαλε περισσότερα εξώδικα πρόστιμα για παράνομη παγίδευση πουλιών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια”, κάτι που έχει αποθαρρύνει αρκετούς παγιδευτές.

Ωστόσο προστίθεται “ενδεικτικά νούμερα που παρείχε η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας δείχνουν ότι όσο υψηλότερο είναι το εξώδικο πρόστιμο, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να πληρωθεί, με αποτέλεσμα οι παραβάτες να οδηγούνται στα δικαστήρια για δίωξη, όπου συχνά λαμβάνουν πολύ χαμηλότερα πρόστιμα” κάτι που θεωρείται “ανησυχητικό, καθώς υπονομεύει τη βιωσιμότητα της εξώδικης ρύθμισης”.

Ο Διευθυντής του Πτηνολογικού Συνδέσμου Μάρτιν Χέλλικαρ ανέφερε ότι “είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ένα “μαύρο σημείο” όπως το Κάβο Πύλα να μετατρέπεται σε ασφαλή περιοχή για τα πουλιά μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας της δράσης των αρχών των Βρετανικών Βάσεων”.

Πρόσθεσε ακόμα ότι “είναι καιρός οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να υιοθετήσουν παρόμοια προσέγγιση, επαναφέροντας και ενισχύοντας για αρχή το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου για αποτελεσματικότερη επιβολή του νόμου κατά των μεγάλων, οργανωμένων παγιδευτών”.

Πηγή: ΚΥΠΕ