«Νέα Αγροτική Κίνηση» – Αγροτό-φωτοβολταϊκά Πάρκα

Εκδήλωση με θέμα την δημιουργία αγροτό-φωτοβολταϊκών πάρκων

fac391bbe615f5240701015397f2f2fa

Μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξαν οι αγρότες, οι οποίοι  μαζεύτηκαν την Πέμπτη 7 Απριλίου στην περιοχή Περιστερώνας στην αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου, στην Λευκωσία, για να λάβουν μέρος στην εκδήλωση με θέμα την δημιουργία αγροτό-φωτοβολταϊκών πάρκων.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η «Νέα Αγροτική Κίνηση», (ΝΑΚ), υπό τον Πρόεδρο της, Τάκη Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με τον κύριο Χρίστοδούλου, το τελευταίο διάστημα είναι αυξημένο το ενδιαφέρον των παραγωγών και Κοινοταρχών για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις υδραντλίες και για τον λόγο αυτό διοργανώθηκε η εκδήλωση, για να ληφθούν αποφάσεις και να προχωρήσουν σε ενέργειες προς όφελος γεωργών και κοινοτήτων.

Ο εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου «Frederic», Πάρης Φωκαϊδης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν τους πλήθος ενδιαφερομένων καθώς και Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος και κατέθεσε σχετικό προσχέδιο επί του θέματος, στο οποίο προωθεί χαλαρώσεις εκτός των πολεοδομικών αδειών, των εγγεγραμμένων δρόμων και προσφέρεται η δυνατότητα, σε παραγωγούς που επιθυμούν να εμπλακούν σε αυτή την διαδικασία και να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά, να λάβουν επιχορήγησης 75% από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αποστάλθηκε επίσημη επιστολή

Αξίζει να αναφερθεί πως έχει ήδη σταλεί επιστολή στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,  για παράταση του εν λόγω σχεδίου, για τον λόγο ότι χρειάζεται πρώτα να εφαρμοστεί και να δημοσιευθεί το διάταγμα και ακολούθως οι μελετητές του έργου, θα μπορούν να προχωρήσουν σε μελέτες και να δώσουν εισηγήσεις.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της «Νέας Αγροτικής Κίνησης», κάλεσε όλους τους γεωργούς, να ενδιαφερθούν για το συγκεκριμένο θέμα, «γιατί είναι μεγάλη βοήθεια προς τους ιδίους και πρέπει σιγά-σιγά να υπάρξει απεξάρτηση από το πετρέλαιο, έτσι ώστε να κινηθούμε όλοι μας, είτε αγρότες είτε πολίτες, προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» πρόσθεσε.

Ανέφερε μάλιστα πως έτσι κι αλλιώς αφορά δέσμευση μας και ως κράτος μέσω του σχετικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως πρέπει να καλύψουμε εντός του 2022 γύρω στο  20 και πλέον της εκατό, αλλιώς θα υπάρξει ανάλογη «ποινή» (πέναλτι).

4fea8ef6214674dbfc5fd55a965d99d9 3