Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: Σημαντική μέρα για εθελοντές αιμοδότες – Πρώτη η Κύπρος στην Ευρώπη

Εθελοντές αιμοδότες το 9% της Κύπρου – Ευχαριστίες από το Υπ. Υγείας

14dbb1a396ce2c85075b229acba37ada Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

H ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου. Η μέρα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο αφού, χάρη στους εθελοντές αιμοδότες, κατατάσσεται πρώτη ανά την Ευρώπη, σε αναλογία πληθυσμού, στην οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία.

Ο τίτλος της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι «Δώστε αίμα και κρατήστε τον κόσμο ζωντανό» στέλνοντας μήνυμα για τη σημαντική συμβολή των εθελοντών αιμοδοτών στη διάσωση ζωών και στη βελτίωση της υγείας των πολιτών. Επίσης, αποτελεί κάλεσμα για προσέλκυση περισσότερων εθελοντών αιμοδοτών σε όλο τον κόσμο, για να προσφέρουν αίμα σε τακτική βάση. Ταυτόχρονα δίνεται μεγάλη έμφαση στον ρόλο της νεολαίας στη διασφάλιση επάρκειας ασφαλούς αίματος.

Το ασφαλές αίμα και τα παράγωγα του, καθώς και οι μεταγγίσεις αποτελούν κρίσιμη πτυχή της περίθαλψης και της δημόσιας υγείας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά την περιορισμένη κινητικότητα και άλλες προκλήσεις, οι εθελοντές αιμοδότες συνεχίζουν να χαρίζουν αίμα και πλάσμα σε ασθενείς που χρειάζονται μετάγγιση. Η υπέρμετρη προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη περίοδο τονίζει τον κρίσιμο ρόλο που οι καλά οργανωμένοι, αφοσιωμένοι εθελοντές αιμοδότες διαδραματίζουν στη διασφάλιση επαρκών αποθεμάτων ασφαλούς αίματος, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε επείγουσες καταστάσεις.

Τιμά την Κύπρο το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή παράδοση στην οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία. Προσφέρονται ετησίως περίπου 60.000 φιάλες, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος, σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση σε ποσοστό σε όλη την Ευρώπη.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας συγχαίρει πρώτιστα όλους τους εθελοντές αιμοδότες για τον αλτρουισμό και την ατόφια αλληλεγγύη τους προς τον συνάνθρωπο και εκφράζει ευχαριστίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις ΜΚΟ.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

Η μετάγγιση αίματος και παραγώγων του σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Ασθενείς με αναιμίες και άλλες αιματολογικές ασθένειες, θύματα τροχαίων δυστυχημάτων, τραυματίες εργατικών ατυχημάτων, ασθενείς στα χειρουργικά τραπέζια, γυναίκες την ώρα του τοκετού και πολλές άλλες κατηγορίες ασθενών ευεργετούνται κάθε χρόνο από τους αιμοδότες.

Στη χώρα μας, οι χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για αίμα, κατατάσσοντας την Κύπρο σαν μία από τις 62 χώρες παγκόσμια με πλήρη επάρκεια αίματος που να προέρχεται από εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία. Ως χώρα κατέχουμε την πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου, ως προς το ποσοστό των αιμοδοτών, που φτάνει το 9% του πληθυσμού.

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο σαν η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη. Είναι η μέρα που οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους αιμοδότες μας, που με περίσσεια κοινωνική ευαισθησία και αλτρουισμό προσφέρουν το πιο πολύτιμο δώρο.

Σήμερα τιμούμε και ευχαριστούμε τους χιλιάδες αιμοδότες που προσήλθαν για αιμοδοσία κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Ένα εκπληκτικό αριθμό, αν αναλογιστούμε ότι και αυτή η χρονιά σημαδεύτηκε από τις πρωτόγνωρες συνθήκες και δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και των Συστημάτων Υγείας παγκόσμια.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους 78,475 αιμοδότες που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην πανδημία και δεν άφησαν την αλυσίδα μετάγγισης να σπάσει.

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη, το Κέντρο Αίματος, το ΓΕΕΦ, η Αστυνομία Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου με την υποστήριξη του SupportCY συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου εθελοντικές αιμοδοσίες σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, σε όλες τις επαρχίες.

Κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας στο Στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης» στον Κόρνο, θα διοργανωθεί συμβολική εκδήλωση αφιερωμένη σε όλους τους αιμοδότες μας.

Τα τελευταία δύο χρόνια το μεγαλύτερο κτύπημα που επέφερε η πανδημία στην αιμοδοσία ήταν η απώλεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των διαφωτιστικών εκστρατειών και αιμοδοσιών που διεξάγονται κάθε χρόνο στα λύκεια μας. Αυτό δεν μας επέτρεψε να ενισχύσουμε σημαντικά το αρχείο μας, με νέους αιμοδότες. Για αυτό η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη σηματοδοτεί ταυτόχρονα την προσπάθειά μας για προσέλκυση νέων αιμοδοτών.

Αγαπητέ Αιμοδότη,

«Το δώρο ζωής που έχεις προσφέρει έχει φτάσει στον προορισμό του. Το αίμα που έχεις χαρίσει έχει μεταγγιστεί. Το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας και οι ασθενείς μας σε ευχαριστούμε».

Για ακόμα μια χρονιά σηκωνόμαστε όλοι όρθιοι και σε χειροκροτούμε παρατεταμένα.