Πήραν παράταση οι αποφάσεις για τα εφημερεύοντα ιατρεία

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

6b1f46903c60a1ba07d9833cb658f3ff ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας μετά από τη σημερινή σύσκεψη για τη λειτουργεία των εφημερευόντων ιατρείων:

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους φορείς συμπεριλαμβανομένου του ΟΚΥπΥ.

Η σύσκεψη έχει ολοκληρωθεί αλλά θέλω να αναφέρω στον κόσμο ότι ο κύριος μας στόχος είναι να λειτουργήσουν αυτά τα εφημερεύοντα ιατρεία, γιατί με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετείται ο απλός πολίτης που τόσο πολύ τα έχει ανάγκη. Ακούσαμε προσεκτικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ακούσαμε κάποια προβλήματα, και έχουμε συμφωνήσει ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κάποιες επιπρόσθετες συσκέψεις από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να λύσουμε κάποια από τα προβλήματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρία. Επίσης όσον αφορά ιατρικά θέματα, έχουμε συμφωνήσει να δημιουργηθεί μια επιτροπή υπό την εποπτεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, που θα εξετάζει όλα τα ιατρικά θέματα. Επίσης αποφασίστηκε ότι θα έχουμε ξανά μια συνεδρία την επόμενη Τετάρτη στις 5 μ.μ. στο Υπουργείο, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να ανακοινωθεί στον κόσμο τι θα πράξουμε όσον αφορά τα εφημερεύοντα ιατρεία.

Έχουν τεθεί κάποια χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης;

Σίγουρα θα ξέρουμε πότε θα λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία την επόμενη Τετάρτη. Έχουμε ακούσει προσεκτικά όλους τους φορείς, το έχω αναφέρει ξανά, και βάσει του τι έχουμε ακούσει, θα βρούμε και τις κατάλληλες λύσεις.

Είχαμε πει αρχικά πως η λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων θα ήταν αρχές Ιουλίου. Παραμένει αυτό το χρονοδιάγραμμα;

Ο στόχος μας όπως ανέφερα και στη σύσκεψη, σίγουρα δεν μιλούμε για Σεπτέμβριο όπως βγήκε στο φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες. Εάν θα κάνουμε τα εφημερεύοντα ιατρεία, θα τα κάνουμε σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες.

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αναδείχθηκαν μέσα από την συνάντηση;

Υπήρξαν κάποια προβλήματα που έχουν λυθεί ευτυχώς, υπήρξε μια πρόοδος. Υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα όσον αφορά τι ιατρικές πράξεις θα διενεργούνται σε αυτά τα ιατρεία, έχει ξεκαθαριστεί, υπάρχει και κάποιο άλλο θέμα όσον αφορά την στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων, και αυτό είναι ένα θέμα που θα το μελετήσουμε ως Υπουργείο Υγείας.

Θα ενημερωθεί η Ομοσπονδία Ασθενών για την λειτουργεία αυτών των ιατρείων;

Γνωρίζουμε από την πρώτη μέρα που έχω διοριστεί Υπουργός την άποψη των ασθενών, σίγουρα θα τους ενημερώσω για αυτή τη σύσκεψη. Αλλά γνωρίζουμε και θέλουμε όπως και η Ομοσπονδία Ασθενών τη λειτουργεία αυτών των εφημερευόντων ιατρείων και εμείς στο Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, τον φίλο Πέτρο Αγαθαγγέλου. Ήταν καθοριστική η παρέμβαση του χθες ώστε να αποφευχθεί αυτή η απεργία. Ήδη υπό την προεδρία του θα εξεταστούν όλα τα ιατρικά θέματα που αφορούν τα εφημερεύοντα ιατρεία.

Πηγή: Ανακοινώσεις