ΠΟΦΕΝ: Πλάνο διαχείρισης για τους φοιτητές στο εξωτερικό σε συνθήκες πανδημίας

Τι αναφέρει η ΠΟΦΕΝ για το ΑΞΙΚ και τα αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα σπουδών

ΦΟΙΤΗΤΕΣ Coronavirus, Κύπριοι φοιτητές, ΠΟΦΕΝ

Πλάνο διαχείρισης επειγόντων περιστατικών ζητά από τα Υπουργεία Υγείας και Μεταφορών η ΠΟΦΕΝ με αφορμή την έναρξη/συνέχιση φοίτησης Κυπρίων φοιτητών στο εξωτερικό σε συνθήκες πανδημίας.

“Όπως αντιλαμβανόμαστε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού βρίσκεται εδώ, με αποτέλεσμα να κάνει τη ζωή των φοιτητών ακόμη πιο δύσκολη, κυρίως για όσους φοιτούν σε πανεπιστήμια εκτός Κύπρου. Αυτό που οφείλουμε να πράξουμε είναι σε συνεργασία με την πολιτεία να ετοιμάσουμε ένα πλάνο δράσης όσον αφορά τα διαχείριση επειγόντων περιστατικών”, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η ΠΟΦΕΝ ζητά συγκεκριμένα πλάνο διαχείρισης σε μια καινούρια κατάσταση lockdown σε χώρες όπου υπάρχουν Κύπριοι φοιτητές ( Αγγλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρωσία, Τσεχία κλπ) και πλάνο ανταπόκρισης όταν ένας φοιτητής ασθενήσει με τη νόσο COVID-19 στο εξωτερικό.

Επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των συνθηκών σπουδών και η βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών στο ΑΞΙΚ

Σε άλλη ανακοίνάωση η ΠΟΦΕΝ τονίζει την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των συνθηκών σπουδών και βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών στο ΑΞΙΚ.

Η ΠΟΦΕΝ ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΞΙΚ, το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας και όλους τους φορείς που επηρεάζουν στο ΑΞΙΚ να προσέλθουν σε διάλογο με σκοπό την επίλυση όλων προβλημάτων που απασχολούν το Ινστιτούτο και να θέσουν χρονοδιαγράμματα που σκοπό θα έχουν την αναβάθμιση του ΑΞΙΚ σε τετραετές πρόγραμμα.

Αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα σπουδών

Η ΠΟΦΕΝ αναφέρει εξάλλου ότι λόγω και των εξελίξεων στη Μεγάλη Βρετανία, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η έγκριση των αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων των δύο δημόσιων πανεπιστημίων του τόπου , καθώς θα είναι σε θέση να απορροφήσουν μέρος των μαθητών της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σημειώνει όμως ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αλλαγή του νόμου για να καλύπτονται νομικά αυτά τα προγράμματα και να γίνει σαφές το γεγονός πως, Κύπριοι φοιτητές δεν πρόκειται να χρειαστεί να πληρώσουν δίδακτρα σε κανέναν ελληνόφωνο πρόγραμμα των δημόσιων πανεπιστημίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ