Πόσα είναι τα αποθέματα τροφίμων σε υπεραγορές και λιανεμπόριο

«Οι αυξήσεις είναι στο 10% και κάποια προϊόντα ακόμη περισσότερο»

176cd20f8d62d4d4a58600557d45bc25 28

Για τα αποθέματα τροφίμων στις υπεραγορές και στις αποθήκες των προμηθευτών μίλησε στο Ράδιο Πρώτο ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου.

Αρχικά ανέφερε ότι γίνεται καθημερινή αξιολόγηση σχετικά με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον ενδεχόμενο κίνδυνο για έλλειψη τροφίμων. «Τα πάντα είναι δυναμικά και ρευστά και οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη».

Πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχει επάρκεια όλων των αγαθών στις υπεραγορές. Συμπλήρωσε ότι οι λιανέμποροι κρατούν αποθέματα στις αποθήκες τους για 35 μέρες, ενώ άλλο τόσο απόθεμα έχουν και οι χοντρέμποροι στις αποθήκες τους.

Σημείωσε ότι είναι αυξημένο το απόθεμα. «Το πρόβλημα που παρατηρείται είναι στις καθυστερήσεις στα λιμάνια λόγω της πανδημία και του πολέμου στην Ουκρανία».

Όσον αφορά την αύξηση των τιμών, ανέφερε ότι άγγιξε όλα τα προϊόντα. «Οι αυξήσεις είναι στο 10% και κάποια προϊόντα ακόμη περισσότερο», είπε.

Ακόμη, ανέφερε ότι μια υπεραγορά παραγγέλλει προϊόντα σύμφωνα με την κατανάλωση τους. «Οι προμηθευτές ανταποκρίνονται στις παραγγελίες, χωρίς να αποκόπτουν ποσότητες εμπορευμάτων».

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη από τους προμηθευτές για έλλειψη προϊόντων από συγκεκριμένες μάρκες.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κλεισίματος καταστημάτων, σημείωσε ότι ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει μείωση 3%-4%. «Ο κόσμος έχει μαζευτεί περιορίζεται μόνο στα απολύτως απαραίτητα και στις προσφορές». Διευκρίνισε ότι δεν καταγράφεται οποιαδήποτε ανησυχία.