Προ των πυλών διευκολύνσεις στο ωράριο εργασίας πολύτεκνων γονέων – Τι προνοεί

Προ των πυλών διευκολύνσεις στο ωράριο εργασίας πολύτεκνων γονέων - Τι προνοεί

7C9E9A3F FED9 4666 871B 0A5C4CEC13C2

Για τον σχεδιασμό σχετικά με την παροχή διευκολύνσεων και ελαφρύνσεων στο ωράριο της εργασίας των πολύτεκνων γονιών, τον διάλογο για το πέναλτι του 12% στις συντάξεις και τις καθυστερήσεις στις καταβολές επιδομάτων, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πολύτεκνοι αναλόγως του αριθμού των ανήλικων παιδιών τους, θα μπορούν να έχουν ελάφρυνση στα ωράρια εργασίας ώστε να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός αφορά τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, ο Υπουργός διαπίστωσε ικανοποίηση σχετικά με το θέμα, όπως είπε.

Σημείωσε πως στόχος είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να ανακοινωθεί.

Όσον αφορά το «πέναλτι» του 12% στις συντάξεις στο 63ο έτος, ο Υπουργός ανέφερε πως υπάρχει μια αδικία μέσα από αυτή την πολιτική και γίνεται διάλογος για να υπάρξει η δυνατότητα μιας ανακουφιστικής πρόνοιας, για όσους εργάστηκαν πάρα πολλά χρόνια.

Αυτή η παρέμβαση μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη, παρόλο που δεν θα καλύπτει όλους, σημείωσε.

Σχετικά με της καθυστερήσεις στις καταβολές επιδομάτων, όπως για παράδειγμα το επίδομα ασθενείας, ο Υπουργός ανέφερε πως είναι απολύτως απαράδεκτο και ότι το κράτος πρέπει να είναι συνεπές.

Έχουμε επεξεργαστεί αλλαγές σε νομοθεσίες για απλοποίηση των διαδικασιών τις οποίες θα καταθέσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε.

Παράλληλα, όπως είπε, ετοιμάστηκαν αυτοματισμοί για αξιοποίηση της τεχνολογίας ώστε κάποιες εργασίες να γίνονται αυτόματα και το προσωπικό να ασχολείται με τα επιδόματα, ενώ ανέφερε πως θέλει να δημιουργηθεί μια ομάδα η οποία θα εξετάζει τα αιτήματα επιδομάτων.

Από τον Σεπτέμβρη, είπε, αναμένει καλή εξέλιξη όσον αφορά τα επιδόματα συντάξεων, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα προσεγγιστεί ο στόχος «εντός ενός μηνός», η καταβολή δηλαδή των επιδομάτων μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεση της αίτησης. ​