Προ των πυλών για σκληρότερα μέτρα – Τι βρίσκεται στο τραπέζι -Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται ξανά υπουργείο υγείας και επιστήμονες

c74776f09878a51a8444323006cf74b0 6 Covid-19, αυστηρότερα, Κρούσματα, νέα μέτρα

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται ξανά υπουργείο υγείας και επιστήμονες οι οποίοι αναμένουν με αγωνία τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων 48 ωρών, ώστε να αποφασίσουν αν τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω και ήδη ανησυχούν από τυχόν επιπτώσεις λόγω των Χριστουγεννιάτικων συναθροίσεων.  

«Δεν λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα, οι συναθροίσεις έμειναν μέχρι τα 20 άτομα, έχουν και τα self test και τα σημεία δειγματοληψίας, σίγουρα ανησυχούν και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτών των ημερών μέσα από τα κρούσματα  τις επόμενες ημέρες», ανέφερε χθες ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

«Με τα κρούσματα των δύο ημερών θεωρώ ότι δεν είναι αρκετά για να παρθούν πιο αυστηρές αποφάσεις, χρειαζόμαστε τα νούμερα τα σημερινά, τα αυριανά, ίσως και της Τετάρτης για να δούμε προς τα που κλίνει η επιδημιολογική εικόνα, φυσικά μάλλον προς τα πάνω», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν και η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού υγείας με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής είναι ορισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα, δεν αποκλείεται να προκύψει έκτακτη σύσκεψη εντός της εβδομάδας. Μέλη της ομάδας των επιστημόνων πάντως, εξετάζουν το ενδεχόμενο για μείωση των συναθροίσεων, όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαφτίσεις αλλά και σε χώρους εστίασης. Προς το παρόν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι δεν επηρεάζεται, αν όμως οι νοσοκομειακοί κυρίως δείκτες επιδεινωθούν, τότε όλα μπορούν να ανατραπούν.

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο κρατικό ραδιόφωνο και σχολιάζοντας την χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων τα οποία έφτασαν τα 1925 περιστατικά και δύο νεκρούς, το μέλος της επιστημονικής ομάδας Ζωή-Δωροθέα Πανά σημειώσε πως είναι κρίσιμο το επόμενο 48ώρο προκειμένου να έχουμε μια καθαρότερη εικόνα σε σχέση με τη διασπορά του ιού, αφού πολύ πιθανό αυτός ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων να οφείλεται στον μεγάλο αριθμό εξετάσεων που διενεργήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όπως είπε η κα Πανά, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση.

«Αν συνεχίσουμε έτσι πιθανό να ξεπεράσουμε τις 3000»

Την ανησυχία του ότι πολύ πιθανό, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, να ξεπεράσουμε τις 3000 ημερήσια κρούσματα, εξέφρασε από την πλευρά του μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του Τρίτου, ο Καθηγητής Ιατρικής του Παν. Κύπρου, Κωνσταντίνος Δέλτα.

Όπως είπε ο κ. Δέλτας, περίμενε αυτή την αύξηση στα κρούσματα, όχι όμως τόσο σύντομα και τόσο απότομα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Δέλτα, είπε πως πολύ πιθανόν η αύξηση στα κρούσματα να οφείλεται στην Όμικρον αλλά πρόσθεσε, δεν έχουμε επαρκή ερευνητικά αποτελέσματα για να το γνωρίζουμε αυτό με σιγουριά.

Πάντως, συνέχισε, είτε Όμικρον είτε Δέλτα είναι περιστατικά κορωνοιού και ένα ποσοστό συνανθρώπων μας θα καταλήξουν στα νοσοκομεία.

Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται

-Μείωση των συναθροίσεων σε σπίτια, γάμους, βαφτίσεις, χώροι εστίασης.

-Προς το παρόν δεν επηρεάζεται το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

*Οι νοσοκομειακοί δείκτες θα καθορίσουν τις επόμενες αποφάσεις.

Άγνωστο το εύρος της διασποράς

Ο εντοπισμός της “Όμικρον” στην κοινότητα και τα 23 κρούσματα που δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους αρμόδιους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες θεωρούν πως υπάρχει αριθμός κρουσμάτων στην κοινότητα αλλά δεν είναι σε θέση να καθορίσουν το εύρος της διασποράς, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν πως πρόβλημα αντιμετωπίζει η επαρχία Λευκωσίας.

“Θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα γιατί ίσως και να είναι θέμα ημερών, ωρών να υπάρξει διασποράς εντός της κοινότητας, ούτε και ακόμα να γνωρίζουμε αν όντως υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, σημειώνει ο Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Στα όρια της η Ομάδα Ιχνηλάτησης

Η ομάδα ιχνηλάτησης πάντως σύμφωνα και με καλά ενημερωμένες πηγές του OMEGA έφτασε στα όρια της. Αν και προς το παρόν η ενημέρωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των επαφών τους είναι διαχειρίσιμη, η ομάδα ιχνηλάτησης προβλέπει ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων και ενώ ήδη αντιμετωπίζουν πολλά “έκτακτα” καθημερινά, ανησυχούν πως με την περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, το έργο τους θα καταστεί για άλλη μια φορά εξαιρετικά δύσκολο.

Αρχίζουν οι έλεγχοι εργαζομένων

Από 29 Δεκεμβρίου εξάλλου αρχίζει και ο έλεγχος των εργαζομένων, οι οποίοι με βάση τις νέες αποφάσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο rapid test αν έχουν νοσήσει με κορωνοϊό ή έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Κάθε επιχείρηση θα καθορίσει συγκεκριμένη ημέρα στην οποία θα γίνεται ο έλεγχος των εργαζομένων, O έλεγχος των ατόμων που υποβάλλονται σε rapid test σε εβδομαδιαία βάση, θα γίνεται με επίδειξη γραπτού μηνύματος ή προσκόμισης τους αποτελέσματος σε έντυπη μορφή, ενώ εάν σε ένα χώρο εργασίας καταγραφεί αλυσίδα μετάδοσης, θα υποβάλλονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως σε εξέταση.

Η διαδικασία

-Οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα αρχίσουν στις 29 Δεκεμβρίου.

-Κάθε οργανισμός, εταιρεία, επιχείρηση, δύναται να ορίσει συγκεκριμένη ημέρα στην οποία θα γίνεται ο έλεγχος των εργαζομένων.

-O έλεγχος των ατόμων που υποβάλλονται σε rapid test σε εβδομαδιαία βάση, θα γίνεται με επίδειξη γραπτού μηνύματος ή προσκόμισης του αποτελέσματος σε έντυπη μορφή.

-Αν εντοπιστεί αλυσίδα μετάδοσης θα υποβάλλονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως σε εξέταση.

Από την διαδικασία του εβδομαδιαίου ελέγχου εξαιρούνται όσοι έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου.