Πρόταση νόμου φέρνει αλλαγές στη νυχτερινή διασκέδαση των νέων – Προβληματισμός στους ιδιοκτήτες μουσικοχορευτικών κέντρων

paidia alkool anilikoi 3

Ξανά στην Ολομέλεια προς ψήφιση πάνε οι προτάσεις νόμου του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, τις οποίες προηγουμένως είχε καταθέσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ζητώντας την αλλαγή τόσο στο όριο ηλικίας που θα επιτρέπει την χορήγηση και πώληση αλκοόλ σε άτομα άνω των 18 ετών – σήμερα επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ και σε 17χρονος – , όσο και αύξηση στα πρόστιμα και στις ποινές, κάτι που θα επηρεάσει όπως είναι φυσικό αρκετά μουσικοχορευτικά κέντρα. 

Οι εν λόγω προτάσεις νόμου είχαν βρεθεί ξανά ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή (19/6) ωστόσο ο ΔΗΣΥ ζήτησε αναβολή, και έτσι πάνε ξανά σήμερα στην Ολομέλεια ώστε να τεθούν προς ψήφιση. Να σημειώσουμε πως τόσο το ΔΗΣΥ, όσο και το ΔΗΚΟ επιφυλάχτηκαν όπως τοποθετηθούν επίσημα όταν και εφόσον θα κατατίθετο προς ψήφιση το νομοσχέδιο.

Προβληματισμός στους ιδιοκτήτες μουσικοχορευτικών κέντρων

Ο ΓΓ του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, κληθείς να σχολιάσει την αντίθεση τους, που εκφράστηκε κατά την συζήτηση των προτάσεων νόμων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ανέφερε στην ιστοσελίδα Offsite πως οι ιδιοκτήτες μουσικοχορευτικών κέντρων που επηρεάζονται δεν είναι αντίθετοι στην πρόταση, αλλά αντίθετοι ως προς το αποτέλεσμα το οποιο επικαλέστηκαν, αφού θεωρούν πως δεν θα υπάρχει διαφορά αν μετατραπεί το όριο από τα 17 στα 18 για κατανάλωση αλκοόλ.

«Εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια ώστε να πείσουμε πως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά για το αν 17 γίνει 18 και ειδικά στις περιπτώσεις της Κύπρου, αφού το ηλικιακό θα καθορίζει και σε ποια κέντρα θα τους επιτρέπεται η είσοδος», σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

Ερωτηθείς για τα όσα ακούστηκαν σε προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής Εσωτερικών και τις απόψεις που εκφράστηκαν και άφηναν ως υπαινιγμό ότι με το να επιτρέπεται η πώληση και η κατανάλωση αλκοόλ σε 17χρονους είναι κάτι το οποίο θα προετοιμάσει τους ανήλικους για το μέλλον, ώστε να είναι πιο ασφαλείς, ο κ. Λεβέντης τόνισε πως «όχι δεν κάνουμε προπόνηση, επειδή ακούστηκε και αυτό, αλλά με το να μπαίνει κάποιος σε ένα χώρο και να έχει τη δύναμη να αρνείται κάτι ενώ του επιτρέπεται, σημαίνει ότι αναπτύσσει “αντισώματα” και μπορεί να αντιστέκεται σε πολλά πράγματα», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να λένε «όχι». 

Στο αν θεωρεί πως εάν τελικά ψηφιστούν σε νόμο οι προτάσεις θα πληγούν τα νυχτερινά και μουσικοχορευτικά κέντρα, ο κ. Λεβέντης ανέφερε πως «όχι δεν θεωρώ ότι θα τα πλήξει, νοουμένου πως θα γίνεται αυστηρός έλεγχος στους χώρους που θα επιτρέπεται η είσοδος», ενώ παράλληλα σημείωσε πως απλά στο τέλος της ημέρας οι νέοι θα μετακινηθούν σε άλλα μαγαζιά.

Ο κ. Λεβέντης μετά από ερώτηση, τόνισε παράλληλα πως σε περίπτωση που ψηφιστούν οι νόμοι θα πρέπει να τροποποιηθεί και η νομοθεσία η οποία δεν θα επιτρέπει σε 17χρονους να μπουν σε μουσικοχορευτικό ή νυχτερινό κέντρο, αφού δεν μπορεί να γίνει έλεγχος στο αν καταναλώνουν ή όχι τελικά αλκοόλ.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η αστυνόμευση εάν επιτρέψεις σε κάποιον 17χρονο να εισέλθει σε νυχτερινό μαγαζί, αλλά να μην του επιτρέπεται να καταναλώσει αλκοόλ. Έχουμε μάθει από προηγούμενες περιπτώσεις πως μπορεί κάποιοι από μια παρέα, όντας μεγαλύτεροι, να αγόραζαν τα ποτά και να τα κατανάλωναν μαζί με φίλους τους μικρότερης ηλικίας», σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

«Παράλληλα πρέπει να εισαχθεί και στη νομοθεσία, αφού νομίζω δεν έχει αλλάξει, το δικαίωμα του επιχειρηματία και να είναι και νομική του υποχρέωση, ώστε να απαιτήσει την ταυτότητα για την είσοδο κάποιου στον χώρο του, ώστε να δουλέψουν τα πιο πάνω», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης, σημειώνοντας ως καταληκτικό σχόλιο πως δεν είναι αντίθετοι με το μέτρο, αλλά ως προς τα αποτελέσματα τα οποία επικαλέστηκαν.

Χ. Θεοπέμπτου: Πρέπει να ψηφιστούν

Ο εισηγητής των προτάσεων νόμων, βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μιλώντας στην ιστοσελίδα Offsite ανέφερε πως όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες και ο Αντιναρκωτικός Σύνδεσμος ήταν υπέρ των εν λόγω προτάσεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τα 21 ή τα 18 έτη για κατανάλωση αλκοόλ, εντούτοις στην Κύπρο το όριο πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ σήμερα είναι ακόμη τα 17 έτη, σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου, τονίζοντας παράλληλα πως οι προτάσεις νόμων θα πρέπει να ψηφιστούν.

 

Να υπενθυμίσουμε πως με τις νέες προτάσεις νόμου ζητείται όπως:

  1. Να απαγορευτεί η πώληση σε άτομα κάτω των 18 ετών:

Ζητείται η τροποποίηση στον περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών νόμου που ισχύει στην Κύπρο, ώστε η πώληση, διάθεση, χορήγηση, και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών να απαγορεύεται σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, αντί σε άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών, όπως ισχύει και σήμερα.

  1. Φυλάκιση και πρόστιμο σε όσους καταδικαστούν

Ζητείται η τροποποίηση στον περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών νόμου, έτσι ώστε πρόσωπο το οποίο πωλεί, διαθέτει, ή χορηγεί οινοπνευματώδη ποτά σε πρόσωπα κάτω από το όριο ηλικίας που ορίζει ο νόμος να υπόκειται σε ποινή φυλάκισης για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους έξι μήνες ή/και σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 3.400 ευρώ.

  1. Από 35 λίρες σε 300 ευρώ το πρόστιμο

Ζητείται η τροποποίηση στον περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμο, ώστε να αυξηθεί το εξώδικο πρόστιμο που επιβάλλεται για το αδίκημα της πώλησης, διάθεσης ή χορήγησης οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικους. Ειδικότερα με την προτεινόμενη τροποποίηση προβλέπεται η αύξηση του εξώδικου προστίμου στο οποίο υπόκειται πρόσωπο για το πιο πάνω αναφερόμενο αδίκημα από 35 λίρες  σε 300 ευρώ.