Ψάρεψε τα ξενικά: Γιατί η προστασία της βιοποικιλότητας ξεκινά από το πιάτο μας

«Θεωρούμε πως οι διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να αποτελέσουν μέρος της λύσης για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας»

f7fd17bc5aa4991d1ecb18f2e02e0ebc 7

Το λεονταρόψαρο, όπως και άλλα θαλάσσια ξενικά είδη, αποτελούν μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Σύμφωνα με ειδικούς όμως μία λύση θα ήταν να προωθηθούν αυτά τα ξενικά είδη ως εύγευστα και υγιεινά εδέσματα.

1 44

Μεταξύ των θαλάσσιων οικοσυστημάτων που επηρεάστηκαν από την εισβολή τέτοιων ειδών είναι η ανατολική Μεσόγειος, η οποία υπέστη τις πιο έντονες και εξαιρετικά γρήγορες αλλαγές παγκοσμίως. Οι αλλαγές αυτές ενισχύθηκαν από τις κλιματικές αλλαγές και άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες όπως η υπεραλίευση. Παρά τις οικολογικές συνέπειες, τα χωροκατακτητικά ξένα είδη (IAS) δημιουργούν οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες επηρεάζουν την εμπορική αλιεία και τον τουρισμό, καθώς ορισμένα από τα είδη είναι δηλητηριώδη. Επιπλέον, τα χωροκατακτητικά ξένα είδη έχουν μικρή εμπορική αξία και πολλές φορές απορρίπτονται από τους ψαράδες. Γι αυτό το πρόγραμμα «Fish the alien» έχει ως στόχο να στρέψει το κοινό προς την κατανάλωση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών, όπως το λεονταρόψαρο, τα μπλε καβούρια, οι κουρκούνες, το μπαρμπούνι της ερυθράς και η τρομπέτα, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση βασισμένη στην αγορά για την ενημέρωση, την εκπαίδευση και τη δημιουργία κινήτρων για τη βιώσιμη αλλαγή της τοπικής αλιείας.

H Xριστίνα Μιχαήλ, θαλάσσια βιολόγος στην περιβαλλοντική εταιρεία Marine and Environmental Research (MER) Lab αναφέρει «Οι καταναλωτικές μας επιλογές μπορούν να συμβάλουν άμεσα στην μείωση του πληθυσμού και των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρουν τα ξενικά είδη, μειώνοντας έτσι την αλιευτική πίεση που ασκείται στα ιθαγενή είδη.»

1 45

Το έργο στοχεύει να ανατρέψει τις παραδοσιακές πεποιθήσεις και να παρακινήσει το κοινό και τους ψαράδες να στραφούν προς τα χωροκατακτητικά ξένα είδη, να στηρίξουν την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού που θα ωφελήσουν τις τοπικές οικονομίες, να προωθήσουν τη βιώσιμη κατανάλωση θαλασσινών και τη βιώσιμη αλιεία και να δημιουργήσουν κίνητρα να επιτευχθούν συχνές και μεγάλες αφαιρέσεις χωροκατακτητικών ξένων ειδών σε μια οικονομικά βιώσιμη βάση για την αλιεία.

1625a5f7749925

«Αντικαθιστώντας την κατανάλωσή αυτόχθονων ειδών και κυρίως ανώτερων θηρευτών με βρώσιμα θαλάσσια ξενικά είδη συμβάλουμε συνολικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Θεωρούμε πως οι διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να αποτελέσουν μέρος της λύσης για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας», επεσήμανε η Νικολέτα Σιδηροπούλου, θαλάσσια βιολόγος της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea.

Οι ενέργειες του προγράμματος:

-Δύο στοχευμένες αφαιρέσεις χωροκατακτητικών ειδών με δύτες της Κύπρου.

-Μια εκδήλωση γαστρονομίας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα χωροκατακτητικά ξένα είδη στην περιοχή και την υπεύθυνη κατανάλωση θαλασσινών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να τα γευτούν για πρώτη φορά.

-Ανάπτυξη και κοινή χρήση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με τον αντίκτυπο των χωροκατακτητικών ειδών, την προώθηση της κατανάλωσής τους (μαγειρικές συνταγές) και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα εργαλεία της επιστήμης πολιτών και τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να κάνουν αναφορές για τον εντοπισμό χωροκατακτητικών και άλλων ειδών.

1 46

-Εκστρατεία για την προώθηση της κατανάλωσης χωροκατακτητικών ειδών στην αγορά.

– Ένα σεμινάριο μαγειρικής με χωροκατακτητικά είδη για σεφ, εστιατόρια και σχολές μαγειρικής.

Το έργο «Fish the alien» χρηματοδοτείται από το Cyprus Environment Foundation (CEF), ένα από τα 17 τοπικά περιβαλλοντικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα του δικτύου Conservation Collective. Στόχος του ιδρύματος CEF είναι η ενίσχυση τοπικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών που δραστηριοποιούνται στην αποκατάσταση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Κύπρου στους τομείς της προστασίας της βιοποικιλότητας, της αναγεννητικής χρήσης γης, της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων και της αειφόρας χρήσης πόρων. Μάθετε περισσότερα για τα εγχειρήματα που έχει στηρίξει ο οργανισμός μέχρι σήμερα, πως μπορείτε να στηρίξετε τις δράσεις του ιδρύματος και πως  να λάβετε υποστήριξη σε έργο σας μέσα από την ιστοσελίδα του οργανισμού.