ΠτΔ: Έχει εξουσιοδοτηθεί ο ΥΠΕΣ για ανάκληση διαβατηρίων σε Ρώσους

Θα ανακληθούν τα διαβατήρια τεσσάρων Ρώσων ολιγαρχών σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τις δηλώσεις Ζελένσκι ενώπιον της κυπριακής Βουλής

5e57ff9ea9 5

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων διαβατηρίων Ρώσων ολιγαρχών από τα συνολικά 850 τα οποία βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα όσα ανάφερε χθες στην ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά στην εξουσιοδότηση που δόθηκε χθες  κατά την διάρκεια των δηλώσεων του κατόπιν της χθεσινής ομίλίας Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον της Βουλής.

Σημείωσε ότι οι υπόλοιποι της σχετικής λίστας οι οποίοι κατέχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια, δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μας ενοχλεί που δεν υπήρξε αναφορά στην τουρκική εισβολή

Μετά την ομιλία, εξερχόμενος της Ολομέλειας της Βουλής, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας στην ομιλία του δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα.

Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974.

Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και να παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά να αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων.

Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς την διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο προς τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».