ΚΥΠΡΟΣ: Σε εκπαιδευτικούς αποκαλύπτουν τη σεξουαλική κακοποίησή τους

Ποσοστό της τάξης του 30% των αναφορών που γίνονται για τέτοια περιστατικά στην Αστυνομία προωθούνται από τα σχολεία.

sexual harassment school Εκπαιδευτικοί, καταγγελίες, σεξουαλική κακοποίηση

Οι εκπαιδευτικοί είναι τα άτομα που εμπιστεύονται παιδιά σε μεγάλο βαθμό, ούτως ώστε να τους εκμυστηρευτούν ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτό προκύπτει από το ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ίσως η επαγγελματική ομάδα από την οποία προέρχονται οι περισσότερες σχετικές καταγγελίες.

Την επισήμανση αυτή έκανε η πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, στο πλαίσιο διάσκεψης του υπουργείου Παιδείας για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και τις δράσεις που προωθούνται προς ενίσχυση και αναβάθμισή της. Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που βρίσκονται κοντά στα παιδιά και αναπτύσσουν μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης, κάτι που βοηθά τους μαθητές να αποκαλύψουν τις τους συμβαίνει. Αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου το 85% των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών έχουν θύτη πρόσωπο του στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος των παιδιών, αντιλαμβάνεται τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει το σχολείο στον τομέα της προστασίας και της θωράκισης των μαθητών.

Όπως λέχθηκε στη διάσκεψη από στοιχεία που έχουν καταγραφεί, υπολογίζεται ότι ποσοστό της τάξης του 30% των αναφορών που γίνονται για τέτοια περιστατικά στην Αστυνομία και σε άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες, προωθούνται από τα σχολεία.

Αυτός είναι κι ένας από τους στόχους του υπουργείου Παιδείας, το οποίο ειδικά φέτος έχει δώσει έμφαση στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών Προδημοτικής και Α’ τάξης Δημοτικού, ούτως ώστε να τα ενημερώσει αναλόγως και των ιδιαιτεροτήτων της ηλικίας τους και να τα προστατεύσει από κακοποιητικές συμπεριφορές.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Οκτωβρίου ενέκρινε το τριετές Σχέδιο Δράσης 2021-2023, στο οποίο τίθεται ως προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας, η προστασία των παιδιών από το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης κι εκμετάλλευσης και αναγνωρίζεται η σημαντικότητα της πρόληψης. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την παρούσα σχολική χρονιά, η όλη προσπάθεια εντατικοποιείται και ενδυναμώνεται. Το υπουργείο Παιδείας έχει πάρει την απόφαση για περαιτέρω αναβάθμιση της προσπάθειας που γίνεται στα σχολεία για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, εστιάζοντας στις μικρές ηλικίες», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Οι δράσεις για περαιτέρω ενίσχυση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην Προδημοτική και στην Α’ τάξη Δημοτικού αρχίζουν από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, η οποία έχει ετοιμάσει συγκεκριμένες διδακτικές προτάσεις με τρόπο σαφή και στοχευμένο, πάνω στις οποίες θα επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί και στη συνέχεια θα διδαχθούν οι μαθητές.

Η εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού προγραμματίζεται να ξεκινήσει από το Νοέμβριο, με τη χρονική περίοδο να συμπίπτει με τη18η Νοεμβρίου, η οποία όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, αποτελεί την Ευρωπαϊκή Ημέρα ορόσημο για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των δράσεων είναι το εξής:

>> Νοέμβριος: Συνεδρία προσωπικού σε όλες τις σχολικές μονάδες για το παραμύθι «Κίκο και χέρι» και διδασκαλία του παραμυθιού σε Προδημοτική και Α’ τάξη Δημοτικού.

>> Δεκέμβριος: Δημοσιοποίηση του Οδηγού «Λέμε ΟΧΙ» για την Προδημοτική και Α’ τάξη Δημοτικού.

>> Ιανουάριος – Απρίλιος 2022: Παγκύπρια Επιμόρφωση κι εφαρμογή διδακτικών προτάσεων που περιλαμβάνονται στον πιο πάνω Οδηγό.

«Ο Κανόνας των Εσωρούχων», τα «μυστικά» και τα αγγίγματα

Βασικός κανόνας που θα διδαχθεί στα μικρά παιδιά είναι «Ο Κανόνας των Εσωρούχων», ο οποίος συμβάλλει στην ενδυνάμωση και προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση. Ο εν λόγω κανόνας ορίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί σε εκείνα τα σημεία του σώματός του, τα οποία κατά κανόνα καλύπτονται από τα εσώρουχά του. Και αντίστοιχα, ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίζουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία».

Στο πλαίσιο της διάσκεψης τονίστηκε ότι μέσω της ενίσχυσης της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στις μικρότερες ηλικίες, τα παιδιά θα μάθουν, μεταξύ άλλων, για τα καλά και κακά μυστικά, για τα καλά και κακά αγγίγματα, για την ιδιωτικότητά τους, να λένε «όχι» ακόμα κι όταν δεν θέλουν να φωτογραφηθούν, αλλά και να αναπτύξουν ένα δίκτυο ασφάλειας με πρόσωπα εμπιστοσύνης, στα οποία θα μπορούν να αποταθούν και να μιλήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο «Φωνή» θα συνεχίσει τη συνεργασία του με το υπουργείο Παιδείας για αυτά τα σοβαρά ζητήματα. Ήδη αύριο οι δύο φορείς, μαζί με την οργάνωση «Hope for Children», θα παρουσιάσουν ενημερωτικό υλικό για πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και εφήβων.

www.philenews.com