Συνέδριο και έλεγχο των οικονομικών της ΕΔΕΚ, ζητεί η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία του Κόμματος

Ξεκαθαρίζουν πως δεν σκοπεύουν να κάνουν νέα κίνηση ή κόμμα

b edek 1 ΕΔΕΚ

Δημοκρατικό συνέδριο με το μητρώο του 2017, με βάση το οποίο είχε εκλεγεί ο Μαρίνος Σιζόπουλος και έρευνα για τα οικονομικά του κόμματος, ζητεί η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ, τα μέλη της οποίας δηλώνουν ΕΔΕΚίτες και ξεκαθαρίζουν πως δεν σκοπεύουν να κάνουν νέα κίνηση ή κόμμα.

Η Ομάδα έδωσε σήμερα διάσκεψη Τύπου στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο Πρώην Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής, Πρώην Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΕΔΕΚ, Χρυσός Τουλούπης, ο Πρόεδρος Τοπικής Επιτροπής ΕΔΕΚ Τσερίου, Αντιδήμαρχος Δήμου Τσερίου, Κωστάκης Καλογήρου, ο Αντιπρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, η Πρώην Πρόεδρος Νεολαίας ΕΔΕΚ Στέφανη Ανδρέου, ο Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λάρνακας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, ο Αντιστασιακός, Δημήτρης Φιλιππίδης, ο Πρώην Πρόεδρος Νεολαίας και Πρώην Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λευκωσίας, Νέμος Κουτσοκούμνης, ο Πρώην Αντιδήμαρχος Λάρνακας, Πέτρος Χριστοδούλου, ο Αντιστασιακός, Πρώην Υπεύθυνος Φρουράς Βάσου Λυσσαρίδη, Στέλιος Ποταμάρης κ.ά.

Ο Γιαννής Πιερίδης, Πρώην Μέλος Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ, είπε ότι η ΕΔΕΚ είναι σε μια δίνη που την ταλαιπωρεί από το 2017 και όχι από τότε που προσέφυγαν στην δικαιοσύνη κάποιοι.

Το πρόσφατο συνέδριο της 18ωρης προειδοποίησης και της συμμετοχής των 90 παρόντων μελών, ήταν – είπε – «εκείνο που μας έκανε ν’ αποφασίσουμε ότι πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάτι σημαντικό, ξεχείλισε το ποτήρι». Πρόσθεσε ότι «ο αυταρχισμός και η ψευδολογία έχουν καθιερωθεί ως μέθοδος δράσης από την σημερινή de facto ηγεσία της ΕΔΕΚ που, παρά το γεγονός ότι θεωρείται έκπτωτη από την πλειοψηφία των μελών της, επιμένει να κρατά με νύχια και με δόντια το κόμμα, υπό τον έλεγχο και την αστυνόμευση της».

Συνεχίζοντας είπε ότι «ούτε οι δικαστικές αποφάσεις, ούτε οι δικές μας συνεχείς προτροπές, ούτε οι πρόσφατες εκκλήσεις από τους βουλευτές, άγγιξαν το Μ Σιζόπουλο και τους γύρω του».

Πρόσθεσε ότι η «επαναλαμβανόμενη παραβίαση του καταστατικού, η καταστρατήγηση των αποφάσεων των κομματικών οργάνων και η συστηματική αλλοίωση των πρακτικών που γίνονται από τον Μαρίνο Σιζόπουλο με την ανοχή ή τη στήριξη μιας μικρής ομάδας στελεχών, έχουν καταρρακώσει τη δημοκρατική λειτουργία της ΕΔΕΚ», φέροντας ως παράδειγμα πως το 2017 το ΠΓ της ΕΔΕΚ αποφάσισε ομόφωνα τη θέση του κόμματος για τους προϋπολογισμούς του 2018 και την επομένη – είπε – ο κ. Σιζόπουλος ψήφισε ακριβώς το αντίθετο.

Ο κ. Πιερίδης ανέφερε ότι διεκδικούν αποκατάσταση του μητρώου του κόμματος με την απομάκρυνση από αυτό εκείνων που παράτυπα και αντικαταστατικά έχει προσθέσει η ομάδα Σιζόπουλου και την επιστροφή στο μητρώο όσων σκόπιμα έχουν διαγραφεί από αυτό. «Το μητρώο του 2017 μπορεί να αποτελέσει τη βάση και την εγγύηση για την ομαλή λειτουργία του κόμματος», είπε.

Θέλουν επίσης, πρόσθεσε, τη σύγκληση και τη διεξαγωγή ενός νέου συνεδρίου με κατοχυρωμένες δημοκρατικές διαδικασίες αποδεκτές από όλους. «Ένα συνέδριο που θα χαράξει τη νέα πορεία της ΕΔΕΚ σύμφωνα με τη σοσιαλιστική της ιδεολογία και την πατριωτική γραμμή που ιστορικά τη χαρακτήριζε. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με την ενεργό συμμετοχή μας σε διαδικασίες μαζικές και δημοκρατικές που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτηση από πουθενά».

Είναι για αυτό, συνέχισε, που μαζί με πολλά άλλα ιστορικά στελέχη και ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση μιας μαζικής συγκέντρωσης μελών και φίλων της ΕΔΕΚ σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ερωτηθείς σε περίπτωση που ο κ. Σιζόπουλος επιμείνει και δεν έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους, αν σκέφτονται να προχωρήσουν σε κάτι πιο ριζοσπαστικό, στην ίδρυση νέας κίνησης ή κόμματος, ο Γιάννης Πιερίδης απάντησε «σε αυτή τη φάση δεν συζητούμε τίποτε άλλο. Εμείς είμαστε ΕΔΕΚίτες, είμαστε η ΕΔΕΚ. Γι’ αυτό θα διεκδικήσουμε τη σωστή λειτουργία και επανασύσταση του κόμματος. Δεν συζητάμε γενικά τη δημιουργία άλλου κόμματος».

Ερωτηθέντες για την προεδρολογία, είπε ότι δεν θα πάρουν μέρος σε αυτή τη συζήτηση γιατί τους ενδιαφέρει μόνο η σωτηρία της ΕΔΕΚ.

Ερωτηθείς για το κίνητρο του κ. Σιζόπουλου και ποιους σκοπούς θέλει να εξυπηρετήσει, παραμένοντας στην ΕΔΕΚ, ο κ. Πιερίδης εξέφρασε την άποψη ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος θέλει «τη σφραγίδα της ΕΔΕΚ για παίζει το παιχνίδι, που παίζει στην πολιτική και στην οικονομική ζωή του τόπου». Κληθείς να πει τι εννοεί «παιχνίδι» κι αν ο κ. Σιζόπουλος έχει μη αρμόζουσες, διαπλεκόμενες σχέσεις, απάντησε: «πιθανολογώ πως ναι. Υπάρχουν θέματα που σύντομα θα βγουν στην επιφάνεια. Ως εδώ για την ώρα».

Διερωτήθηκε τις σκληρές θέσεις που εκφράζει στο Κυπριακό στην ΔΔΟ, τι έκανε να τις προωθήσει στην Ευρώπη, λέγοντας ότι ακόμα και συναντήσεις με κόμματα στην Ελλάδα έκανε χρόνια να πραγματοποιήσει.

Η Λουΐζα Μαυρομμάτη, Πρώην Μέλος Πολιτικού Γραφείου, Πρώην Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ και Πρώην Αντιδήμαρχος Έγκωμης, έθεσε και θέμα για τις θέσεις του κ. Σιζόπουλου έναντι στο ΓεΣΥ, «οι οποίες δεν εκφράζουν τις θέσεις του κόμματος, την ιδεολογία του κόμματος και δεν εκφράζουν τη βούληση των ψηφοφόρων του κόμματος». Στην κοινωνία, πρόσθεσε, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι θέσεις του κ. Σιζόπουλου «άγονται καθαρά από προσωπικά συμφέροντα».

Ο λόγος που κάνουν αυτή τη δύσκολη προσπάθεια για τη σωτηρία της ΕΔΕΚ, είπε η κ. Μαυρομμάτη, είναι «ένα δημοκρατικό συνέδριο, όπου οι συμμετέχοντες θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη βούλησή τους». Να εγκαταλείψει ο κ. Σιζόπουλος την ντε φάκτο θέση που κρατά, που είναι μη νόμιμη και ενάντια στο καταστατικό.

Ο Μιχάλης Τερέπεης, Πρώην Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής και Πρώην Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΕΔΕΚ είπε ότι το συνέδριο του 2017 διεξήχθη με μητρώο 9500 μελών και αμέσως μετά, χωρίς απόφαση συλλογικών οργάνων, ο κ. Σιζόπουλος ξεκίνησε μια διαδικασία ξεκαθαρίσματος μητρώου, στην οποία υπήρξε αντίδραση. Ποτέ, πρόσθεσε, δεν εμφανίστηκε ενώπιον του ΠΓ ο κατάλογος με τους διαγραφέντες, σημειώνοντας ότι αφαιρέθηκαν από το μητρώο 2500-3000 άτομα, κάποιοι από αυτούς ακόμα δεν το γνωρίζουν.

Το μητρώο, συνέχισε, δόθηκε τέλος Αυγούστου πριν το τελευταίο συνέδριο της ΕΔΕΚ όπου διαπίστωσε ο ίδιος ως γραμματέας ότι προστέθηκαν σε δύο μήνες «που με προφάσεις δεν μας το παρέδιδε ο κ. Σιζόπουλος», περίπου 800 άτομα, τα οποία δεν υπήρχαν σε κανένα μητρώο του κόμματος.

Οικονομικά ΕΔΕΚ

Το κομματικό ταμείο και οι κομματικές περιουσίες είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα που απαιτεί σοβαρή και εις βάθος διερεύνηση, ανέφερε ο κ. Πιερίδης ζητώντας τη δημιουργία μιας επιτροπής για να διερευνήσει τη διαχείριση που έχει γίνει, ποιοι ελέγχουν τα οικονομικά της ΕΔΕΚ και ποιοι κατέχουν την περιουσία του κόμματος. «Υπάρχει μια ύποπτη σιωπή για το γραφείο της ΕΔΕΚ και την πολυκατοικία Λυσσαρίδη», είπε.

Ο Μιχάλης Τερέπεης ανέφερε ότι η πολυκατοικία Λυσαρίδη έχει παραχωρηθεί «με μυστικό συμβόλαιο» για μακροχρόνια εκμετάλλευση από συγκεκριμένη εταιρεία προς 3000 ευρώ το μήνα ολόκληρο το κτίριο ενώ η εταιρεία διαδίδει πως ενοικίασε μόνο το ρετιρέ 80.000 ευρώ. Η οικογένεια που είναι ιδιοκτήτες της εταιρείας, πρόσθεσε, έχουν γίνει και μέλη της ΕΔΕΚ. «Για μας είναι καθαρό ότι υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».

Ο κ. Τερέπεης αναφέρθηκε και στις επιταγές του κόμματος που ο γραμματέας οικονομικών της ΕΔΕΚ είχε εκδώσει. «Είναι επιτακτικό, πρέπει να γίνει έρευνα στα οικονομικά της ΕΔΕΚ», δήλωσε.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Σωτηρία της ΕΔΕΚ έδωσε στη δημοσιότητα και κείμενο με τις απαντήσεις τους για ισχυρισμούς – όπως αναφέρεται – στους οποίους έχει κατά καιρούς προβεί ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Μήνυμα Βουλευτών ΕΔΕΚ

Η προσφυγή στη βάση του κόμματος, μέσα από ένα δημοκρατικό συνέδριο, αποτελεί τη μόνη λύση, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να συνεχίσει όπως είναι, ούτε και μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο λειτουργίας της, αναφέρουν σε «μήνυμα συμπόρευσης» οι Βουλευτές της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους, το οποίο ανέγνωσε η Λουΐζα Μαυρομμάτη.

«Η πεμπτουσία ενός σοσιαλιστικού και δημοκρατικού κόμματος όπως είναι η ΕΔΕΚ, είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική αρχή. Αυτή επιτάσσει ότι τα συλλογικά όργανα εκλέγονται και λειτουργούν στη βάση της ελευθερίας σκέψης, της ελευθερίας της οργάνωσης, του σεβασμού του μέλους, του φίλου της ΕΔΕΚ, του Καταστατικού και της άλλης άποψης».

Γι’ αυτό και η προκήρυξη του Συνεδρίου θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό στη βάση ενός κοινά αποδεκτού μητρώου, μακριά από αντιπαλότητες και αυθαιρεσίες, αναφέρουν Ευσταθίου και Μυριάνθους προσθέτοντας ότι μόνο μέσα από την αναβάπτιση μπορεί το κόμμα να επανεύρει τη δυναμική του, αναβάπτιση η οποία προϋποθέτει σεβασμό στις καταστατικές πρόνοιες και στην αρχή της δημοκρατικής νομιμοποίησης.

«Η ΕΔΕΚ έχει ιστορία, έχει παρόν και πρέπει να έχει μέλλον. Μέλλον μέσα από τη δημοκρατική της φυσιογνωμία και λειτουργία», καταλήγουν στο μήνυμά τους οι δύο Βουλευτές της ΕΔΕΚ.